259
Ο Ολαφ Σολτς στα επινίκια το πρωί της Δευτέρας στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ολαφ Σολτς: Οι Γερμανοί αποφάσισαν – εγώ στην καγκελαρία – η Δεξιά στην αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 12:37
Ο Ολαφ Σολτς στα επινίκια το πρωί της Δευτέρας στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ολαφ Σολτς: Οι Γερμανοί αποφάσισαν – εγώ στην καγκελαρία – η Δεξιά στην αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 12:37

Η επόμενη ημέρα στη Γερμανία, η μέρα μετά τις εκλογές, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το οριακό της νίκης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και ο κατακερματισμός των δυνάμεων των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας –ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και το SPD δεν πέρασαν καν το ψυχολογικό όριο του 50%– μετέτρεψαν σε αίνιγμα ακόμα και το αυτονόητο: ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος;

Χρειάστηκε, δηλαδή, ο Ολαφ Σολτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, να επαναλάβει και πάλι το πρωί της Δευτέρας ότι αυτός έχει τη λαϊκή εντολή για να ηγηθεί τις επόμενης κυβέρνησης.

Οσο για τους κυβερνώντες συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ, ο απερχόμενος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι τούς έστειλαν το μήνυμα ότι είναι η ώρα να περάσουν στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα – τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», είπε ο Σολτς.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να συμφωνήσουν τόσο με το SPD, όσο και μεταξύ τους, πώς θα συγκυβερνήσουν. Ηδη από τις πρώτες δηλώσεις και η ηγετική ομάδα των Πρασίνων και ο Κρίστιαν Λίτνερ του FDP ζήτησαν το υπουργείο Οικονομικών…

Από την άλλη ο Αρμιν Λάσετ, υποψήφιος του συνασπισμού CDU/CSU, επέμεινε και αυτός ότι θέλει να κυβερνήσει, επίσης με το FPD και τους Πράσινους, αλλά πλέον είναι ένα θέμα αν το κόμμα του τον στηρίζει μετά την ιστορική κατάρρευση των ποσοστών της παράταξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...