507
Πρόσφυγες που μόλις έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά από τη Λέσβο, για να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό, το πρωί της Δευτέρας | REUTERS/Giorgos Moutafis

Ζεεχόφερ: Η Ευρώπη προ των πυλών μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από του 2015

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 14:48
Πρόσφυγες που μόλις έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά από τη Λέσβο, για να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό, το πρωί της Δευτέρας
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Ζεεχόφερ: Η Ευρώπη προ των πυλών μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από του 2015

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 14:48

Η Ευρώπη κινδυνεύει να δεχθεί ένα νέο κύμα προσφύγων μεγαλύτερο από αυτό του 2015, όταν έφτασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο ένα εκατ. άτομα, αν δεν βοηθήσει Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία να διασφαλίσουν τα σύνορά τους, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο υπουργός, που την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε Αθήνα και Αγκυρα και είχε συζητήσεις για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό με τις δύο πλευρές, δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει απροετοίμαστη για μία νέα εισροή προσφύγων και μεταναστών

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους ευρωπαίους συντρόφους μας περισσότερο στην διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τους έχουμε αφήσει μόνους τους για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag. «Αν δεν το κάνουμε, θα δούμε ένα νέο κύμα προσφύγων, όπως το 2015, και ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια».

Ο Ζεεχόφερ αναφέρεται στα σύνορα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η Γερμανία είναι διχασμένη αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί το ένα τέταρτο των αιτούντων άσυλο, που φθάνουν μέσω της Μεσογείου στην ΕΕ.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, την Παρασκευή – Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού έχουν στόχο τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, που όχι μόνο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αλλά και αυξάνονται.

Η Γερμανία επιθυμεί να διαμοιραστούν αυτοί οι άνθρωποι σε πολλές χώρες, και όχι μόνο στη χώρα εισόδου, έως ότου αποφανθούν οι Αρχές για την παραχώρηση ασύλου.

Ζητά επίσης από την ΕΕ να στηρίξει περισσότερο την Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες να σταματήσουν να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Το 2016, η ΕΕ συμφώνησε να δώσει έξι δισ. ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα να κρατήσει τους σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ομως, η Αγκυρα βρίσκεται στο στόχαστρο των Ευρωπαίων, καθώς οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τον Ιούλιο και μετά.

Την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την χώρα ότι χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης στην ΕΕ, για την πολιτική της στη Συρία και για να αποσπάσει μεγαλύτερο πακέτο στήριξης από τους Ευρωπαίους.

Του απάντησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι ο Μακρόν «ξεπέρασε τα όριά του, δυσφημώντας την Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης» και ότι είναι σαν κόκορας που «λαλεί ενώ τα πόδια του είναι καλυμμένα με λάσπη».

Ο Ζεεχόφερ έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία. «Η Τουρκία κάνει πολύ καλή δουλειά στην υποδοχή των προσφύγων. Είναι εμφανές ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το μέλλον με τους πόρους του παρελθόντος», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Ο βαυαρός συντηρητικός είπε ότι έχει την πλήρη στήριξη της Ανγκελα Μέρκελ για να αποτρέψει άλλη μία εισροή μεταναστών στη Γερμανία, αλλά και μία νέα ήττα για το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά πολύ μετά την αποδοχή 890.000 προσφύγων στη χώρα, το 2015. Τότε, ο υπουργός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της απόφασης της καγκελαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...