519
Ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Υπερθεμάτισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα | InTimeNews

Κόκκινα δάνεια: Eταιρεία «ειδικού σκοπού» στα κυβερνητικά σχέδια

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 22:09
Ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Υπερθεμάτισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα
|InTimeNews

Κόκκινα δάνεια: Eταιρεία «ειδικού σκοπού» στα κυβερνητικά σχέδια

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 22:09

Με εταιρεία ειδικού σκοπού και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια –ένα ακανθώδες ζήτημα για τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω κερδοσκοπικών πιέσεων με χαρακτηριστικό το κραχ της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έπειτα από σχετική πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα ενός APS (Asset Protection Schemes), ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων (αντί της γνωστής λύσης «bad bank») που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό για να μη θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή το ναυάγιο των τραπεζικών μετοχών στη συνεδρίαση της Τετάρτης (κραχ που διορθώθηκε πάντως την Πέμπτη), κάλεσε τους βουλευτές να μην πολιτικοποιούν το ζήτημα και επιχειρηματολόγησε για την καλή κατάσταση των τραπεζών.

«Εχουμε τέσσερις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και υποστήριξε ότι οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τελειώσει αυτό και για τις άλλες δύο. Είπε επίσης ότι «όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν, όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test και σήμερα γράφουν οι Financial Times και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες, όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Και αυτά είναι αυτά που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι “οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια”. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, με την εμπλοκή των υπουργείων, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της Ένωσης Τραπεζών, και “υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία συναινετικά, συζητά με όλους, και εκτιμά ότι αυτή η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη”.

«Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους εδώ να είναι προσεκτικοί, και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η λύση της εταιρείας ειδικού σκοπού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αντί αυτά να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρεία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μοντέλο APS συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της ΕΚΤ. Αυτές οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα «κόκκινα» δάνεια και θα δίνουν ομόλογα -με το ανάλογο discount- τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτή η λύση υποκαθιστά τα funds και την bad bank αλλά βάζει το Δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...