458
Ο σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, φεύγει από τον Λευκό Οίκο με... σουβενίρ μια φωτογραφία από τις συναντήσεις του αμερικανού προέδρου με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ | REUTERS/Erin Scott

«Ρετραμπλικάνοι»: Η βάση θέλει τον Τραμπ υποψήφιο το 2024!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 07:15
Ο σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, φεύγει από τον Λευκό Οίκο με... σουβενίρ μια φωτογραφία από τις συναντήσεις του αμερικανού προέδρου με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ
|REUTERS/Erin Scott

«Ρετραμπλικάνοι»: Η βάση θέλει τον Τραμπ υποψήφιο το 2024!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 07:15

Και όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ακόμα μαζί του την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων. Δεν είναι μόνο οι 197 βουλευτές που ψήφισαν εναντίον της διαδικασίας καθαίρεσής του. Είναι και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος που πιστεύουν ακόμα ότι έχασε τις εκλογές λόγω νοθείας των Δημοκρατικών, εξακολουθούν να τον θέλουν για πρόεδρο το 2024 και δεν θεωρούν ότι έπαιξε κανέναν ρόλο στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με το Axios, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει χωριστεί στα δύο. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι υποστηρικτές του παραδοσιακού κόμματος, οι οποίοι στηρίζουν τον αρχηγό των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, άλλοτε στενό σύμμαχο του απερχόμενου πρόεδρου και μετά τη νίκη του Μπάιντεν, αντιπάλου του.

Και στην άλλη όχθη είναι οι φανατικοί οπαδοί του Τραμπ, οι επονομαζόμενοι και «Ρετραμπλικάνοι». Είναι αυτοί που έχει με το μέρος του ο αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος -36% σύμφωνα με δημοσκόπηση των Axios-Ipsos, ενώ το 56% ανήκει στους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί, αλλά και η πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων που ανησυχεί για την επιρροή του Τραμπ στο κόμμα –10 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του, ενώ υπήρχαν και άλλοι που δεν τόλμησαν- θέλουν να τον καταδικάσουν ώστε να μην μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος ή να κατέχει οποιαδήποτε ομοσπονδιακή θέση, το 2024.

Το κόμμα όμως, είναι τόσο διχασμένο, που 197 βουλευτές ψήφισαν εναντίον της διαδικασίας καθαίρεσής του, ενώ 147 βουλευτές και γερουσιαστές καταψήφισαν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρόλο που λίγη ώρα νωρίτερα, είχε εισβάλει ο μαινόμενος όχλος στις αίθουσες συνεδριάσεων και στα γραφεία τους!

Οι δύο πλευρές των Ρεπουμπλικάνων έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για την καθαίρεση του Τραμπ, αλλά και για το μέλλον του κόμματος. Ομως, οι οπαδοί του Τραμπ είναι πολύ πιο φανατισμένοι και ενωμένοι στις απόψεις τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τους οπαδούς του ενώ επιβιβάζεται στο ελικόπτερο Marine One. Ο τραμπισμός αντέχει… (REUTERS/Brian Snyder)
Ντόναλντ και ξερό ψωμί…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 1% αυτής της κατηγορίας συμφωνεί ότι ο Τραμπ πρέπει να εκδιωχθεί από τον Λευκό Οίκο. Αντίστοιχα, στους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους, το ποσοστό είναι 25%.

Οσον αφορά το αν ο Τραμπ έχει κάνει το κόμμα καλύτερο ή χειρότερο, η πλευρά των παραδοσιακών είναι χωρισμένη στα δύο, ενώ το 96% των «τραμπικών» πιστεύει ότι το κόμμα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα εξαιτίας του.

Στις ερωτήσεις, αν τον θέλουν για υποψήφιο το 2024 και αν στηρίζουν τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, απαντούν «ναι» διπλάσιοι υποστηρικτές του από ό,τι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι.

Ακόμα, πενταπλάσιοι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι από ό,τι «Ρετραμπλικάνοι» αποδοκιμάζουν την συμπεριφορά του Τραμπ.

Οι αμερικανοί δημοσκόποι σημειώνουν πάντως, ότι λόγω των ακραίων γεγονότων της περασμένης εβδομάδας, οι οπαδοί του Τραμπ έχουν τώρα μικρότερη επιρροή από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο της θητείας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...