362
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 21:46
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 21:46

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την κάλπη της Κυριακής και τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ, ο οποίος της επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ τα μέλη του θα ορκιστούν στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να πιάσουν δουλειά το συντομότερο δυνατό. Αυτό αναμένεται και να ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο Υπουργικό, το οποίο θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Οπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα πρώτα νομοσχέδια, μάλιστα, είναι έτοιμα, με την ψήφισή τους να έχει δρομολογηθεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει, άλλωστε, ότι τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, με αιχμή την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του παρελθόντος και έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων.

Στο «δεύτερο νομοσχέδιο» θα περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας, κατά το ίδιο ρεπορτάζ.

Υπενθυμίζεται ότι μερικές από τις κύριες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι την οριστική κατάργησή του στο τέλος το 2027, η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, μεσοσταθμικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Επίσης, στα «πρώτα νομοσχέδια» θα περιληφθεί και η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ορίσει ως απώτατο χρονικό ορίζοντα για την ψήφιση των παραπάνω νομοσχεδίων τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θύμισε ο ΣΚΑΪ.

Αποκάλυψε, δε, ότι η νέα κυβέρνηση ουσιαστικά έχει συνθέσει ήδη το ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις της μέχρι και τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου διακυβέρνησης της χώρας.

Εξάλλου, η αύξηση μισθών, η αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ, η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή αποτελούν «οδηγό» της κυβερνητικής δράσης. Εξίσου, η μείωση φόρων στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις, η διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για τις επενδύσεις, καθώς και οι τομές στο κράτος βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητές της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...