284
Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί | REUTERS/Francois Lenoir

Οι «μικροί Μουσολίνι» του Μοσκοβισί εξόργισαν την ιταλική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 12:25
Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί
|REUTERS/Francois Lenoir

Οι «μικροί Μουσολίνι» του Μοσκοβισί εξόργισαν την ιταλική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 12:25

Πέρα από τις αντεγκλήσεις για τον χειρισμό του Μεταναστευτικού και την όσο το δυνατόν αυτόνομη γραμμή που θέλει να τηρήσει η Ρώμη στα δημοσιονομικά, έρχεται και ένα σχόλιο του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί να επιδεινώσει τις ήδη ψυχρές σχέσεις της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Οικονομικών παρομοίασε την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη με τη δεκαετία του ’30 και την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού.

Οπως είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, με αφορμή το Μεταναστευτικό, «ευτυχώς δεν ακούγεται ο ήχος από τις μπότες που παρελαύνουν, δεν υπάρχει Χίτλερ. Μικροί Μουσολίνι όμως, αυτό μένει να το δούμε.

» Είμαστε σε ιστορική στιγμή. Η ιστορία μας είναι τραγική, πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή σε πιο σκοτεινές ημέρες».

Οι ιστορικές αναφορές του επιτρόπου καθόλου δεν ενθουσίασαν τη Ρώμη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που έχει γνώμη για όλα και την εκφράζει σε κάθε τόνο, έσπευσε να απαντήσει και ζήτησε από τον γάλλο επίτροπο «να πλύνει το στόμα του». Πρόσθεσε ότι όσα είπε ο Μοσκοβισί «είναι προσβολή για την Ιταλία, τους Ιταλούς και τη νόμιμη κυβέρνησή τους».

Ο έτερος πόλος του λαϊκισμού στην ιταλική κυβέρνηση, ο Λουίτζι ντι Μάιο από το Κίνημα Πέντε Αστέρια, μίλησε για σχόλια που είναι «ξεκομμένα από την πραγματικότητα», τα οποία προέρχονται από ένα μέλος Επιτροπής που σε λίγους μήνες θα πάψει να υπάρχει.

«Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα στείλουν σπίτι του μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού κατεστημένου», πρόβλεψε ο Ντι Μάιο.

Η διαμάχη, αναφέρουν οι Financial Times, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή στις σχέσεις των δύο πλευρών και μάλλον δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση.

Η Ρώμη υπαναχώρησε βέβαια από τις αρχικές απειλές ότι θα αγνοήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αλλά ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα τραβήξει το σκοινί όσοι μπορεί μένοντας πάντως εντός των κανόνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...