673
Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός με τη δεύτερη σύζυγό του Τζόαν Γούντγουορντ και τις κόρες τους Σούζαν και Νελ | Ron Galella Collection via Getty Images

Οι κόρες του Πολ Νιούμαν μηνύουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πατέρα τους

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2022, 11:37
Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός με τη δεύτερη σύζυγό του Τζόαν Γούντγουορντ και τις κόρες τους Σούζαν και Νελ
|Ron Galella Collection via Getty Images

Οι κόρες του Πολ Νιούμαν μηνύουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πατέρα τους

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2022, 11:37

Οι δύο κόρες (από τις τέσσερις που είχε αποκτήσει συνολικά) του Πολ Νιούμαν μηνύουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα Newman’s Own Foundation του αείμνηστου ηθοποιού, υποστηρίζοντας ότι η κληρονομιά του πατέρα τους δέχεται «επίθεση» από τους ίδιους της, τους ανθρώπους. Η 63χρονη Ελινορ (γνωστή ως Νελ) και η 69χρονη αδερφή της, Σούζαν ζητούν αποζημίωση 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων (1.003.401 ευρώ) από το ίδρυμα για να τα δωρίσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής τους, αφού πρώτα κατηγόρησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι τις έχουν αποκλείσει από τη διαδικασία των δωρεών.

Οι τρεις από τις τέσσερις κόρες του Πολ Νιούμαν, Κλέα, Σούζαν και Νελ (από αριστερά προς τα δεξιά) / Shutterstock

Το ίδρυμα, το οποίο ο θρύλος του Κινηματογράφου θεμελίωσε το 2005, τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του και σε ηλικία 83 ετών, χρηματοδοτείται από την εταιρεία τροφίμων Newman’s Own, την πρώτη του επιχείρηση που ίδρυσε το 1982.

Το 2020 το διοικητικό συμβούλιο μείωσε το ποσόν που λάμβαναν οι κόρες του για να δίνουν σε οργανώσεις που ήθελαν εκείνες, από 400.000 δολάρια (399920 ευρώ) σε 200.000 δολάρια (199980), αναφέρει δημοσίευμα των Times. Η κίνηση αυτή παραλίγο «να διαλύσει τη φιλανθρωπική κληρονομιά του Νιούμαν, αφήνοντας την οικογένειά του εκτός των αποφάσεων περί δωρεών», σύμφωνα με την αγωγή και τη μήνυση που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Κονέκτικατ.

Στην μήνυση υποστηρίζεται, επίσης, ότι το ίδρυμα «έχει χάσει το δρόμο του και έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του να διατηρήσει και να τιμήσει την κληρονομιά του Πολ Νιούμαν». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα χρόνια από τον θάνατο του Νιούμαν και μετά χαρακτηρίζονται από ένα μακρύ και σταθερό μοτίβο αδιαφορίας, από αυτούς που ελέγχουν το ίδρυμα Newman’s Own Foundation, απέναντι στις προθέσεις και κατευθύνσεις του ηθοποιού, σε συνδυασμό με κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και αμφισβητήσιμες πρακτικές».

Οι κόρες του Νιούμαν κατηγόρησαν, επίσημα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος για παραβίαση καθήκοντος και ζητούν από το δικαστήριο μια απόφαση που να κάνει σαφές ότι το ίδρυμα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με τις επιθυμίες του.

Εικάζεται ότι η διαθήκη του Πολ Νιούμαν άλλαξε λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του, όταν τέθηκε ζήτημα σχετικά με την νοητική του κατάσταση. Γι’ αυτό και η μήνυση αναφέρει, επίσης, ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν αφαιρέθηκαν τα σημεία εκείνα που εξασφάλιζαν το ότι η οικογένειά του θα εξακολουθεί να έχει λόγο στις αποφάσεις του ιδρύματος.

Ενώ τα μέλη της οικογένειας σοκαρίστηκαν από τις αλλαγές, σύμφωνα με τη μήνυση, τα αιτήματά τους για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει αλλάξει απορρίφθηκαν και «τα παιδιά του απειλήθηκαν ουσιαστικά με αποκλήρωση».

Το ίδρυμα δήλωσε, πάντως, ότι έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη βοήθεια παιδιών με σοβαρές ασθένειες. Η διευθύνουσα σύμβουλός του, Μίριαμ Νέλσον, είπε ότι «πιστεύουμε ότι αν ο Πολ Νιούμαν ήταν ακόμα μαζί μας σήμερα, θα αγκάλιαζε την απόφασή μας να έχουμε ως επίκεντρο αυτά τα παιδιά».

Στην αγωγή τους, οι κόρες του Νιούμαν υποστηρίζουν ότι το ίδρυμα έχει παραμελήσει και άλλα θέματα που ήταν σημαντικά για τον πατέρα τους, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων που αφορούν στο περιβάλλον και την τέχνη.

Ενας εκπρόσωπος του ιδρύματος, θέλοντας να υπερασπιστεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, είπε με δηκτικό τρόπο, ότι οι πρακτικές στις φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν επιτρέπουν την ύπαρξη αιώνιων κονδυλίων για κανέναν, συμπεριλαμβανομένων της Νελ και της Σούζαν Νιούμαν. «Είναι μία άδικη αγωγή που βασίζεται στην επιθυμία να βγάζουν κάποιοι χρήματα, χάρη στη γενναιοδωρία του αείμνηστου ηθοποιού».

Ο Αντι Λι, πάντως, που εκπροσωπεί νομικά τις κόρες του αποσαφήνισε ότι η μήνυση αυτή δεν επιδιώκει προσωπική οικονομική αποζημίωση για εκείνες και ότι το μόνο που επιδιώκει είναι «να λογοδοτήσει το Newman’s Own Foundation στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχει βγάλει από τη λίστα του τα τελευταία χρόνια», γράφουν οι Times.

Οταν ο γοητευτικός -και κοινωνικά ευαίσθητος όπως αποδείχθηκε από τις πράξεις του- Πολ Νιούμαν ίδρυσε αρχικά την εταιρεία τροφίμων  Newman’s Own, ξεκίνησε φτιάχνοντας σπιτική σάλτσα σαλάτας και έφτασε τώρα να παράγει τα πάντα, από πίτσες μέχρι ζυμαρικά. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, το Newman’s Own Foundation έχει δωρίσει περισσότερα από 570 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...