445
Το βλοσυρό ύφος του Ουίνστον Τσόρτσιλ σε αυτή τη λήψη έδωσε και το όνομα στο πορτρέτο του: «Το λιοντάρι που βρυχάται» | CreativeProtagon

Ποιος έκλεψε αυτό το πορτρέτο του Τσόρτσιλ από φημισμένο ξενοδοχείο στον Καναδά;

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 09:03
Το βλοσυρό ύφος του Ουίνστον Τσόρτσιλ σε αυτή τη λήψη έδωσε και το όνομα στο πορτρέτο του: «Το λιοντάρι που βρυχάται»
|CreativeProtagon

Ποιος έκλεψε αυτό το πορτρέτο του Τσόρτσιλ από φημισμένο ξενοδοχείο στον Καναδά;

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 09:03

Μια φωτογραφία του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, γνωστής με τον τίτλο «The Roaring Lion» (Το λιοντάρι που βρυχάται) εκλάπη από το διάσημο ξενοδοχείο Château Laurier στον Καναδά. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από τον αρμένιο φωτογράφο, με καναδική υπηκοότητα, Γιουσούφ Καρς, μετά την ομιλία του Τσόρτσιλ στο καναδικό Κοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο του 1941.

Η φωτογραφία που έγινε γνωστή γιατί δείχνει τον τότε βρετανό πρωθυπουργό να ποζάρει με βλοσυρό ύφος, σχεδόν προκλητικά, μπήκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Life και τυπώθηκε στο χαρτονόμισμα των πέντε λιρών.

Η πρωτότυπη λήψη κοσμούσε έναν τοίχο του σαλονιού ανάγνωσης στο ξενοδοχείο Château Laurier στην Οτάβα του Καναδά για πάνω από δύο δεκαετίες. Αλλά ένα μέλος του προσωπικού παρατήρησε πρόσφατα ότι το κάδρο δεν κρεμόταν σωστά και όταν το εξέτασε από κοντά και προσεκτικά, διαπίστωσε ότι ήταν διαφορετικό, όπως μαθαίνουμε από το δημοσίευμα της Telegraph.

Το ίδρυμα με τη δουλειά του γνωστού φωτογράφου επιβεβαίωσε τότε ότι, η υπογραφή «Karsh of Ottawa» σε αυτό που είχαν βάλει στη θέση του πρωτότυπου ήταν ψεύτικη.

Σαν ληστεία σε κινηματογραφική ταινία

Η Ζενεβιέβ Ντιμά, γενική διευθύντρια στο Château Laurier, δήλωσε: «Είμαστε βαθιά λυπημένοι γι’ αυτή την θρασύδειλη πράξη. Το ξενοδοχείο είναι απίστευτα περήφανο που φιλοξενεί αυτήν την εκπληκτική συλλογή του Καρς, η οποία εγκαταστάθηκε εδώ με ασφάλεια το 1998. Δυστυχώς, πριν από λίγο καιρό διαπιστώθηκε ότι η φωτογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ αντικαταστάθηκε με ένα αντίγραφο».

Η Αστυνομία της Οτάβα κάνει ενδελεχείς έρευνες, αλλά, μέχρι στιγμής, το πού βρίσκεται το πρωτότυπο, πότε εκλάπη και η ταυτότητα του κλέφτη, παραμένουν ένα μυστήριο.

Ο Μισέλ Πρεβό, πρόεδρος του La Société d’ histoire de l’Outaouais, (Εταιρεία Ιστορίας της Ουταουέ) είπε: «Μα είναι σαν ταινία. Ενα διάσημο ξενοδοχείο με την απόλυτη ασφάλεια και ένα από τα πιο πολύτιμα πορτρέτα της συλλογής του να έχει κλαπεί.

»Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει. Ισως το Château Laurier να λάβει μία τηλεφωνική κλήση από κάποιον που θα ζητάει 5 εκατομμύρια δολάρια για να το δώσει πίσω. Ή μπορεί να βρίσκεται ήδη στη συλλογή ενός θαυμαστή του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ».

Σύμφωνα με τον Καρς, ο οποίος πέθανε το 2002, η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ο Τσόρτσιλ έφυγε από τον χώρο της ομιλίας του για να πιει ένα μπράντι και να καπνίσει ένα πούρο. Ο πρωθυπουργός τού είχε επιτρέψει να τον τραβήξει μία φωτογραφία, αλλά είχε αρνηθεί να αφήσει το πούρο του. Μετά από λίγο, ο Καρς έβγαλε ξαφνικά το πούρο από το στόμα του Τσόρτσιλ αιφνιδιάζοντας τον και τον έπεισε να ποζάρει αγριεμένος καθώς ήταν, με αποτέλεσμα να πάρει αυτή την έκφραση το πρόσωπό του και να ονομαστεί στη συνέχεια το πορτρέτο «Το λιοντάρι που βρυχάται».

«Εμοιαζε τόσο… ”ετοιμοπόλεμος” στο ύφος, που θα μπορούσε να με είχε καταβροχθίσει», είπε αργότερα ο φωτογράφος. «Αν το είχα φανταστεί, δεν θα τολμούσα ποτέ να το κάνω αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...