828
Η εισβολή στο Καπιτώλιο άλλαξε τα δεδομένα για τους άλλοτε καταγοητευμένους από τον Τραμπ ευρωπαίους ακροδεξιούς | REUTERS/Shannon Stapleton

Οι ευρωπαίοι λαϊκιστές τώρα απαρνούνται τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 19:20
Η εισβολή στο Καπιτώλιο άλλαξε τα δεδομένα για τους άλλοτε καταγοητευμένους από τον Τραμπ ευρωπαίους ακροδεξιούς
|REUTERS/Shannon Stapleton

Οι ευρωπαίοι λαϊκιστές τώρα απαρνούνται τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 19:20

Σκοτείνιασε το πρόσωπο των λαϊκιστών ανά την Ευρώπη βλέποντας τον όχλο του Τραμπ να εισβάλει στο Καπιτώλιο και τώρα σπεύδουν όλοι να τον αποκηρύξουν. Η συμπεριφορά του και η βία των οπαδών του ήταν η χειρότερη διαφήμιση για αυτούς που τόσα χρόνια στήριζαν ό,τι έκανε και έλεγε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ολο το τσίρκο που ακολούθησε την ήττα του στις εκλογές -η άρνησή του, οι συνεχείς του απόπειρες να αλλάξει το αποτέλεσμα, τα επαναλαμβανόμενα ψέμματά του, το τηλεφώνημά του στους αξιωματούχους της Τζόρτζια και βέβαια το αποκορύφωμα με την ομιλία του στην Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου και όσα θλιβερά συνέβησαν στη συνέχεια- ζημίωσαν την εικόνα των ευρωπαίων λαϊκιστών υποστηρικτών του.

«Αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο είναι κακός οιωνός για τους λαϊκιστές», είπε στους New York Times o Ντομινίκ Μουασί, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Μοντέν του Παρισιού. «Μας δείχνει δύο πράγματα: Αν εκλεγούν, δεν φεύγουν εύκολα από την εξουσία και αν εκλεγούν, κοίτα τι μπορεί να συμβεί όταν ξεσηκώνουν τον κόσμο».

Η βία στο Καπιτώλιο έστειλε μία ξεκάθαρη προειδοποίηση στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία: ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δύναμη της οργής των λαϊκιστών και η εξάπλωση των θεωριών συνομωσίας που έχουν στόχο τις δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Η Χέδερ Γκραμπλ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανοικτής Κοινωνίας στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι η προπαγάνδα των λαϊκιστών βασίζεται στην αρχή «εμείς εναντίον των άλλων», κάτι που οδηγεί στη βία.

«Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε πού οδηγεί ο λαϊκισμός και πώς παίζει με τη φωτιά. Οταν παρακινείς τους υποστηρικτές σου με πολιτικά επιχειρήματα για το εμείς εναντίον των άλλων, δεν είναι αντίπαλοι, αλλά εχθροί, τους οποίους πρέπει να πολεμήσεις με όλα τα μέσα και έτσι οδηγείσαι στη βία και στην άρνηση της παράδοσης της εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Σοκ »για τη Λεπέν!
Η εισβολή στο Καπιτώλιο σόκαρε την Μαρίν Λεπέν! (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Βλέποντας τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ίδιοι με τον Τραμπ, την τελευταία εβδομάδα, οι λαϊκιστές πολιτικοί της Ευρώπης, τον απαρνούνται. Η Μαρίν Λεπέν που θέλει να νικήσει τον Μακρόν το 2022, και ήταν όλα τα χρόνια υπέρ του Τραμπ, τώρα δήλωσε σοκαρισμένη από τη βία και καταδίκασε κάθε βίαιη πράξη που έχει στόχο τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ακολούθησε ο Ματέο Σαλβίνι, άλλος μεγάλος φαν του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η βία δεν είναι ποτέ η λύση.

Ο Γκερτ Βίλντερς, αρχηγός του ακροδεξιού αντι-ισλαμικού κόμματος για την Ελευθερία στην Ολλανδία έγραψε ότι «το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό, είτε κερδίζεις είτε χάνεις». Ο Τιερί Μποντέ, άλλος ολλανδός λαϊκιστής, που στηρίζει τον Τραμπ και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, έχει επιλέξει να σιωπήσει αυτές τις ημέρες. Μαζί με τον Βίλντερς, αναμένεται να κερδίσουν το 20% των ψήφων στις ολλανδικές εκλογές.

Βέβαια, οι υπόλοποι πολιτικοί της Ευρώπης δεν ξεγελιούνται από τις δηλώσεις μετανοίας των τελευταίων ημερών. Η ανησυχία τους για την επιρροή του λαϊκισμού παραμένει, ιδίως σε μία εποχή τόσο ασταθής και αβέβαιη όπως αυτή της πανδημίας, όπου οι οικονομίες κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, υπεύθυνος σπουδών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα λαϊκιστικό κίνημα, αλλά πολλά, ένα σε κάθε χώρα, με σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους. «Τώρα το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η Covid-19, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μετά την πανδημία. Ο φόβος του χειρότερου μας βοηθά να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η εντυπωσιακή πόλωση της κοινωνίας και η βία στην Ουάσιγκτον, δημιουργεί αναχώματα στις ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπουμε πού οδηγεί, θέλουμε να το αποφύγουμε, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να φτάσουμε και εμείς σε αυτά τα άκρα, ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Αν οι οικονομίες καταρρεύσουν και οι λαϊκιστές κερδίσουν την εξουσία στη Γαλλία ή την Ιταλία, αλλοίμονο στην Ευρώπη όταν αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση. Αυτός ο φόβος είναι εν μέρει ο λόγος που η Μέρκελ έχει πάρει τόσο πολύ το μέρος του Μακρόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει»

«Η λαϊκιστική Δεξιά της κεντρικής Ευρώπη δεν έκρυψε την απογοήτευσή της από την ήττα του Τραμπ. Για όλους αυτούς, ο πλανήτης θα είναι ένα πιο μοναχικό μέρος από δω και πέρα», επισήμανε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας της Πολωνίας, και νυν πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Σικόρσκι τόνισε ότι η Ευρώπη «πρέπει να ξυπνήσει και να αντικρύσει κατάματα τους κινδύνους της ακροδεξιάς βίας και των θεωριών συνωμοσίας. Υπάρχει πολύ περισσότερη βία από την ακροδεξιά παρά τους τζιχαντιστές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να φύγει μόνη της αυτή η τρέλα. Πρέπει να βγάλουμε τα γάντια μας – η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να υπερασπισθεί τον εαυτό της».

Στην Πολωνία, η κυβέρνηση ανήκει ήδη στους λαϊκιστές και η κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στη νίκη του Μπάιντεν μόνο όταν ο Τραμπ παραδέχθηκε την ήττα του.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, χαρακτήρισε την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο «εσωτερικό θέμα» των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, εξίσου φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα. «Είναι υπόθεση των ΗΠΑ αυτή όχι δική μας, δεν θα ανακατευτούμε σε όσα συμβαίνουν στην Αμερική, τους υποστηρίζουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...