445
Η νέα εικόνα στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ο Τσίπρας παραχώρησε το πρώτο έδρανο αριστερά στον Φάμελλο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 14:41
Η νέα εικόνα στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ο Τσίπρας παραχώρησε το πρώτο έδρανο αριστερά στον Φάμελλο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 14:41

Τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και χωροταξικά παραχώρησε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλο που αναλαμβάνει επικεφαλής στο μεσοδιάστημα τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα (το φθινόπωρο).

Ετσι από το πρώτο έδρανο αριστερά – αριστερά στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ όπου καθόταν παραδοσιακά ως πρόεδρος ο κ. Τσίπρας (αλλά και τη Δευτέρα στην ορκωμοσία της Βουλής), την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρων του κοινοβουλίου, βρέθηκε στο δεξί έδρανο, παραχωρώντας τη θέση του στον κ. Φάμελλο.

Οπως κατεγράφη και από τους φωτογράφους στην αίθουσα της Ολομέλειας, αρχικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καθίσει στα έδρανα έχοντας αφήσει κενή τη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Στη πρώτη σειρά κάθονταν η Ολγα Γεροβασίλη στο μεσαίο έδρανο, και δίπλα της στο δεξί, ο Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά την είσοδό του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα, όμως, αυτό άλλαξε, αφού λίγα λεπτά λεπτά αργότερα -και προφανώς κατόπιν σχετικής κίνησης από πλευράς του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ο κ. Φάμελλος απαθανατίστηκε στο έδρανο έξω αριστερά, εκεί δηλαδή όπου καθόταν παραδοσιακά ο κ. Τσίπρας.

Οσον αφορά το ζήτημα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τη χωροταξία των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι περιμένει από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το θέμα.

Συγκεκριμένα λίγο μετά  την επανεκλογή του κ. Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, για την εκλογή αντιπροέδρων, ο προεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε εχθές, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, την οξύτατη διαμαρτυρία του, για την επιλογή τής κατανομής των θέσεων μέσα στην Ολομέλεια. Επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε τρία σημεία, κάτι που υποβαθμίζει το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιλέχθηκε επίσης και η τοποθέτηση του κόμματος ”Σπαρτιάτες” στα αριστερά έδρανα της Βουλής, κάτι το οποίο είναι αναντίστοιχο και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα αλλά και την κοινοβουλευτική ιστορία. Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και στον κ. Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπερασπιστεί τη κοινοβουλευτική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Οφείλουμε όλοι και όλες να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή γιατί αυτό θα δημιουργήσει και το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι οφείλει και αυτή να σέβεται και να παρακολουθεί τις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Περιμένουμε από τον πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει τη δέσμευσή του άμεσα και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...