518
Ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμιότυπο από την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

Ο Τσίπρας εκνευρίστηκε για τα ελληνοτουρκικά: «Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει πρωθυπουργός;»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 13:36
Ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμιότυπο από την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας εκνευρίστηκε για τα ελληνοτουρκικά: «Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει πρωθυπουργός;»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 13:36

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν για το κρίσιμο τετ α τετ με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, έχοντας παράλληλα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτάτο από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρχει κυβέρνηση και Πρωθυπουργός!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση επέκρινε εντόνως στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ειδικά στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για «πολιτική αδράνειας και κατευνασμού» που «εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους».

«Εδώ και πέντε μήνες», τόνισε, «η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την τουρκικές προκλήσεις» και επεσήμανε ότι « κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο και δεν έθεσε το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο».

«Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου. Όλο το διάστημα η κυβέρνηση έκρυβε τις προκλήσεις, τις άφηνε αναπάντητες και δεν ζητούσε την επιβολή των κυρώσεων,  ακολουθούσε πολιτική αδράνειας και κατευνασμού με το βλέμμα στραμμένο στις προσφυγικές ροές», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομοίως, υποστήριξε πως η κίνηση της Τουρκίας με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηστη Ες Σαράζ στη Λιβύη, βρήκε απροετοίμαστη και χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μέσα σε λίγες ώρες «πάγωσαν» λόγω των τουρκικών ενεργειών και «ξεπάγωσαν» εν όψει του ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο:

«Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέρρευσαν ότι θα παγώσουν τα ΜΟΕ και μετά υπήρξαν άλλες πηγές που διέψευσαν και είπαν ότι τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει με το ρητορικό ερώτημα:

«Υπάρχει κυβέρνηση και πρωθυπουργός για να αποφασίσει ή ασχολείται μόνο με τα ρουσφέτια και η γνώση τους περιορίζεται στο πώς θα διορίσουν κομματικά στελέχη και πώς θα ικανοποιήσουν ρουσφέτια διαφθοράς;».

«Η  κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο, τα πράγματα είναι σοβαρά και διαχειρίζονται κρίσιμα πράγματα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον Ερντογάν «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ζητήσει να σταματήσουν οι προκλήσεις, να ζητήσει να ακυρωθεί η απαράδεκτη συμφωνία με την Λιβύη, να σταματήσει η παραβατική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου και να τηρηθεί η Κοινή Δήλωση Ευρώπης Τουρκίας».

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας από το βήμα του 30ου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικότερα από τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις ανυπόστατες νομικά συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη. Εφαρμόσαμε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η πολιτική να συνεχιστεί και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστικός, είτε αυτό αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ή μιας δίκαιης λύσης στην Συρία, ή μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Τραμπ στην Τουρκία περιμένουμε υποστήριξη από τους συμμάχους μας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το εθνικό δίκαιο», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του κ. Τσίπρα στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...