1612
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ | Alexandros Michailidis / SOOC

Θεσμοί: «Αξιολόγηση μόνο με μέτρα»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 08:23
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ | Alexandros Michailidis / SOOC

Θεσμοί: «Αξιολόγηση μόνο με μέτρα»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 08:23

Το τελεσίγραφο των δανειστών επιβεβαιώθηκε και στο Eurogroup. Η Κομισιόν συντάχθηκε με το Βερολίνο και τo ΔΝΤ και άπαντες απαίτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων από τώρα και για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όσο δηλαδή η χώρα έχει την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Ωσόσο προς το παρόν η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει αυτήν την απαίτηση αφού, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η προληπτική λήψη μέτρων υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα ήταν λιτή, αλλά είχε έμμεση αναφορά στα μέτρα που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν, μετά το 2018.

«Οι Θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018. Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου. Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την “αλλαγή” ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο “εύκολες” τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Κοινός τόπος στις θέσεις των δανειστών, ήταν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί αυστηρά ελληνικό θέμα, αρκεί η Αθήνα να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, δηλαδή να νομοθετήσει μέτρα, κάτι που η κυβέρνηση το απορρίπτει κατηγορηματικά. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο Aσφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ουσιαστικά οι δανειστές έστειλαν μια αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου (στο επόμενο Eurogroup δηλαδή) με συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα κλείσει η ευκαιρία για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η οποία αξιολόγηση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου αλλά αυτά έχουν ξεχαστεί πια… Αλλωστε ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν σκοπεύει να λάβει και πρόσθετα μέτρα…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση με σφιγμένο χαμόγελο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση με σφιγμένο χαμόγελο

«Ενθαρρύναμε τους Ελληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Αντίστοιχες επισημάνσεις έγιναν και από τον επίτροπο Μοσκοβισί: «το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι προς όφελος όλων» σημείωσε. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι «είναι θέμα της Ελλάδας το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας πριν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου σε σημαντικά κράτη-μέλη, που αναμένεται να δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις. Τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στην Ολλανδία, Απρίλιο και Μάιο θα λάβουν χώρα οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ενώ το Σεπτέμβριο ακολουθούν οι κρίσιμες ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία.

Τσακαλώτος: «Υπάρχει μία εκκρεμότητα με το ΔΝΤ»…

Υπάρχει μία εκκρεμότητα, με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα, καθώς και ότι «δεν είναι ορθό να ζητείς από μία χώρα να νομοθετήσει πρωθύστερα».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις, συνεπώς η λήψη μέτρων δεν είναι απαραίτητη.  Στάθηκε επίσης στην ανάγκη «να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα», ενώ τόνισε ότι «η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν πολλοί».

Η δεύερη επιστολή Τσακαλώτου

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένης Βαρβιτσιώτη, προς τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δεύτερη επιστολή του μέσα στην εβδομάδα. Την πληροφορία για δεύτερη επιστολή αποκάλυψε αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» με μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρόταση αποτελεί μόνο ένα «καλό σημείο εκκίνησης», και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης».

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.
2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Mένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Τρεις εκθέσεις που αφορούν στην ελληνική οικονομία θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση που θα έχουν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου. Σε μία από αυτές το Ταμείο συμπεραίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Οταν συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους των Θεσμών, πριν το Eurogroup, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ με διαβεβαίωσε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις του οργανισμού όσον αφορά τα προαπαιτούμενα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα, που σημαίνει πως το Ταμείο επιμένει σε βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρά τις ενστάσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον κ. Μάρεϊ τόνισε ότι «έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι εξ αρχής, οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν». Ο ίδιος ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε το σενάριο που θέλει το ΔΝΤ να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις», ξεκαθάρισε, εξηγώντας ότι όλα βασίζονται στις δεσμεύσεις που δέχεται να αναλάβει μία χώρα και στην εφαρμογή τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλά στο τηλέφωνο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης / Twitter
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλά στο τηλέφωνο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης / Twitter
Süddeutsche Zeitung: Moνόδρομος η παραμονή του ΔΝΤ

Στο μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung περιγράφει σε ένα αναλυτικό άρθρο το πού βρίσκεται η χώρα μας στο θέμα της συμφωνίας.

Η εφημερίδα σχολιάζει το επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου σημειώνεται πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ομως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες. «Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με ένα ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EMΣ. Από καθαρά οικονομικής άποψης οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δισ. του Ταμείου, από τεχνικής ο EΜΣ στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη», σημειώνει το άρθρο.

Στη συνέχεια γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν και υπενθυμίζεται ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.

Σαν συμπέρασμα, το άρθρο σημειώνει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%.

«Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν. Για γεωστρατηγικούς λόγους η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που παρά τα προβλήματα η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία», γράφει η SZ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...