1476
Στιγμιότυπο από τη Βουλή. Συμπτωματικά - ή όχι; - από συνεδρίαση επιτροπής για την αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης | Nick Paleologos / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ

Στιγμιότυπο από τη Βουλή. Συμπτωματικά - ή όχι; - από συνεδρίαση επιτροπής για την αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης
|Nick Paleologos / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ

Το οριακό σημείο στο οποίο περιέρχεται σταδιακά η ελληνική κυβέρνηση – από άποψη σεβασμού στην λειτουργία θεσμών και αντίληψης των λειτουργιών του πολιτεύματος – είναι πλέον ορατό.

Οσο τα πραγματικά περιστατικά εξελίσσονται και αναδεικνύονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, η μοναδική και μονότονη απάντηση είναι πως κάποιος άλλος φταίει. Και πάντως, σε κάθε περίπτωση, φταίνε τα Μέσα Ενημέρωσης που φυσικά συντάσσονται με την αντιπολίτευση και λειτουργούν σκοτεινά και με κάποια «ατζέντα».

Αυτή ήταν η απάντηση για παράδειγμα του Θοδωρή Δρίτσα όταν κόντευε να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία με την Cosco, επειδή εν μιά νυκτί (με ευθύνη του) άλλαξαν μονομερώς τα κείμενα και επιχειρήθηκε να κυρωθεί από την Βουλή άλλη συμφωνία από αυτήν που είχε καταρτιστεί.

Αυτό είναι το δόγμα της κυβέρνησης, με αυτό απευθύνεται ακόμη σε κάποιες μερίδες πολιτών που λειτουργούν οπαδικά ή ωφελιμιστικά (έχουν δηλαδή κάτι να προσδοκούν ως αντάλλαγμα επαγγελματικό, οικονομικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και την νέα δομή εξουσίας) και με αυτό διαμορφώνει το νέο πεδίο πολιτικής αντπαράθεσης, στην οποία θα χρειαστεί έναν εκλογικό στρατό.

Σε αυτές τις συνθήκες ήλθε την Κυριακή ένα ακόμη δημοσίευμα, το οποίο ενόχλησε την κυβέρνηση σε βαθμό που κρίθηκε ότι πρέπει να απαντήσει επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου. Για να απαντήσει γραπτώς ξένη κυβέρνηση (στις δημοκρατίες δυτικού Τύπου) σε δημοσίευμα, θα πρέπει να απειλείται η εθνική ασφάλεια ή κάτι παρεμφερές.

Οσο η ιντελιγκέντσια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αρθρογραφεί ανενόχλητα με τίτλους και χυδαιολογίες του Τύπου «Σας γαμώ το Χάρβαρντ», από τις σελίδες της «Αυγής» που υιοθετεί πλέον χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις ύφος και στιλ «Αυριανής», οι εντολείς της ενοχλούνται όταν μία εφημερίδα όπως «Το Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύει πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ για τις παρεμβάσεις του κόμματος στο κράτος και την απόπειρα άλωσής του, υπό τον τίτλο «Στηνουν καθεστώς Τσίπρα». Και σπεύδουν να απαντήσουν, αποκαλύπτοντας την άγνοιά τους και τον θεσμικό τους αναλφαβητισμό, εξομοιώνοντας την κυβέρνηση με μία εφημερίδα, την οποία κατά την κυβέρνηση, οι πολίτες έχουν «καταδικάσει»!

Η απάντηση στο ρεπορτάζ του «Βήματος», ήδη από το Σάββατο το απόγευμα ήταν: «Αυτοί που απέκτησαν “ισχύ και χρήμα” επωφελούμενοι για χρόνια από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, σήμερα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τους τίτλους περί “καθεστώτος Τσίπρα”. Διότι αντιλαμβάνονται ότι πλέον όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

» Είναι οι ίδιοι που ασκούν πιέσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης για να μην υπερψηφιστεί η απλή αναλογική ώστε να διατηρήσουν τις τελευταίες ελπίδες για παλινόρθωση του καθεστώτος που τους προστάτευε. Ο ελληνικός λαός τους έχει καταλάβει και επανειλημμένα καταδικάσει». Τα λογικά άλματα στην ανακοίνωση είναι τόσο προφανη που προκαλούν πονοκέφαλο. Ομως είναι ίσως αρκετά για όσους είναι πρόθυμοι να «αυταπατηθούν»… Και αυτοί είναι οι χρήσιμοι για την κυβέρνηση αυτήν την περίοδο.

Απαντώντας σε άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά της «Καθημερινής», ο υπουργός Νίκος Παππάς πέρασε την Κυριακή σε άλλη σφαίρα: του έμμεσου αλλά απροκάλυπτου εκβισμού.

Το ρεπορτάζ (άλλο ένα με πραγματικά στοιχεία) ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση εγκαλείται ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τους νομικούς χειρισμούς του Ν. Παππά και του Χρήστου Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος. Το έγγραφο έχει αποσταλεί από τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο Γκίντερ Ετιγκερ και φέρει την χώρα ουσιαστικά προ της διαδικασίας της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απάντηση του Ν. Παππά ήταν αφοπλιστική και οι διατυπώσεις που επιλέχθηκαν ενδεικτικές (ή σύνταξη και η στίξη είναι του υπουργού Επικρατείας):

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών.

» Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη.

» Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η “η ηχώ” των ιδιοκτητών, η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

Πέραν του ότι και πάλι, ο Τύπος που ασκεί κριτική είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τη ΝΔ – και μάλιστα εντολέας της! – και όλα αυτά τα γραφικά, η ανακοίνωση αυτή περιέχει και έναν ωμό εκβιασμό. Αν παραφράσει κάποιος, «η αλληλογραφία δεν έχει σχέση με τις άδειες, αλλά κάνετε εσείς του Σκάι-Καθημερινής την αίτησή σας και θα τα πούμε…».

Πόλεμος ανακοινώσεων

Για την Ιστορία βέβαια, η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου, σχολίασε τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» καθώς παρά τις προσπάθειες του κ. Παππά το ζήτημα της επιστολής Ετιγκερ έλαβε πολύ γρήγορα πολιτικές διαστάσεις. Η ΝΔ έκανε λόγω για «επιστολή – κόλαφο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει το «σχέδιο της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων».

Στην ίδια δήλωση ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του “Υπουργού Προπαγάνδας”, η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται. Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Ο νόμος “Παπά – Σπίρτζη” πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από “Υπουργούς – καναλάρχες”. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».

Και κάπου εκεί άρχισε το γαϊτανάκι των ανακοινώσεων. Διότι έσπευσε να απαντήσει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ζητούμε συγγνώμη γιατί βιαστήκαμε να υποθέσουμε ότι η ηχώ της διαπλοκής, η ΝΔ δηλαδή, ενδεχομένως να σιωπούσε. Έπρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν –έστω και με χρόνοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στο χώρο των ΜΜΕ. Για “καθεστώς” έγραψε το «Βήμα», για “κόλαφο” μίλησε η «Καθημερινή». Αναμάσησε και τους δύο όρους ή ΝΔ. Προβλεπόμενοι και θλιβεροί».

Για να ανταπαντήσει η ΝΔ: «Μοιραίοι άνθρωποι της Κυβέρνησης κάθε εβδομάδα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Τη μία για την οικονομία. Την άλλη για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία. Παραζαλισμένοι από τις επιστολές – χαστούκια που πέφτουν σύννεφο, καταφεύγουν σε παραληρηματικές ανακοινώσεις. Εχουν τη συμπάθειά μας».

Νωρίτερα ωστόσο, την επιστολή του επιτρόπου Ετιγκερ είχε σχολιάσει με πιο ψύχραιμο και αναλυτικό τρόπο ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος : «Η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου με την οποία κινείται επισήμως η διαδικασία κατά της χώρας μας για σωρεία παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ με τις ρυθμίσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ως προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων, είναι το προοίμιο για όσα φυσιολογικά θα ακολουθήσουν ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών» ανέφερε μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στα social media ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να συμπληρώσει:

«Υπάρχουν αυτή την περίοδο χώρες – μέλη της ΕΕ, στις οποίες είναι στραμμένη η προσοχή των ενωσιακών οργάνων επειδή η στάση των αντίστοιχων εθνικών κυβερνήσεων απέναντι στα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη θέτει ζήτημα προσβολής των αξιών της Ένωσης. Για μια από αυτές έχει κινηθεί και η σκληρή διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ). Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα. Ούτε η αγωνία για το κλείσιμο των αξιολογήσεων και την καταβολή των δόσεων του τρίτου μνημονίου που κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της κυβέρνησης, ούτε το Brexit μπορούν να κρύψουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε σχέση με τους θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Αλλά και το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Η συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές. Θέλει όλη την εξουσία για τον εαυτό της και για τα δύο κόμματα που την συγκροτούν. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει. Η σύγχρονη Ευρώπη δεν θα ανεχθεί την αυταρχική αντίληψη της και τον έλεγχο της ενημέρωσης από τους υπουργούς της. Η επιστολή της Κομισιόν, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναγνωρίσει στις ανεξάρτητες αρχές το ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέας διαπλοκής».

Η συνέχεια βέβαια, αναμένεται να δοθεί και από τις σελίδες της «Αυγής», όμως δεν ανεβαίνει και αυτή η ρημάδα η κυκλοφορία της, μπας και πάρουν περισσότεροι είδηση για την «γραμμή» της κυβέρνησης…

ΥΓ. Οσα αναφέρονται στην επιστολή του επιτρόπου Ετιγκερ, που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η επιστολή, επί της ουσίας, αφορά τις ανησυχίες που έχει η Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλόδα, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ευρωπαϊκό πρακτορείο Euractiv.com ότι η επιστολή Έτιγκερ και τα ζητήματα που θέτει δεν έχουν καμία σχέση με τον εν εξελίξει διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...