525
Πάλι τα ίδια... | CreativeProtagon/YouTube

Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: το δις εξαμαρτείν και η προσθήκη νέων λαθών

Πάλι τα ίδια...
|CreativeProtagon/YouTube

Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: το δις εξαμαρτείν και η προσθήκη νέων λαθών

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν διαβάζουν την κριτική που τους ασκείται. Για να είμαστε ειλικρινείς, στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως δε διαβάζουν τίποτα που να μην εξυπηρετεί την παράλληλη πραγματικότητα στην οποία κινούνται. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι παρά τη γενικευμένη αγανάκτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το προηγούμενο σποτ τον δημοσιογραφικό κόσμο, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε με «σίκουελ» που κινείται στα ίδια επίπεδα επιθετικών και άδικων υπονοουμένων; Στο νέο σποτ η πρωταγωνίστρια παρουσιάζει ένα δήθεν σκόπιμα διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας δελτίο ειδήσεων αρχίζοντας -για να μην υπάρχουν αμφιβολίες- με τη γνωστή δημοσιογραφική φράση «κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας».

Να είναι άραγε μια σπασμωδική αντίδραση απέναντι στις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση; Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε θεατές του ξετυλίγματος μιας ιστορίας που σε ένα πρώτο επίπεδο αφορά σε ύποπτες δοσοληψίες αλλά στο τέλος της ημέρας ακουμπά μια πιθανή προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. Η επέμβαση στους «αρμούς της εξουσίας» φαντάζει έτσι μια ολόπλευρη απόπειρα ελέγχου κάθε θεσμού που παρέμενε ανεξάρτητος, από τη δικαιοσύνη ως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αν είναι έτσι, θα ήθελα ειλικρινά να μας εξηγούσε το σκεπτικό του όποιος είχε τη φαεινή ιδέα πως η απαξίωση του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω σειράς σποτ μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά απέναντι στην κοινή γνώμη που παρακολουθεί έντρομη να αποκαλύπτεται μια σκοτεινή ιστορία αποπειρών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον Τύπο. Η λογική της συγκάλυψης ενός λάθους με ένα δεύτερο δεν νομίζω να έχει αποδώσει ποτέ, όπως και η λογική της επανειλημμένης προσβολής ενός συγκεκριμένου λειτουργήματος για να δικαιολογηθεί η συντελεσμένη στο παρελθόν μέγιστη θεσμική απρέπεια.

Αν πάμε όμως ένα βήμα παραπέρα, το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει επίσης να καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση τον ίδιο τον Covid-19 και τις οικονομικές του επιπτώσεις. Κι αυτό, όχι μόνο σε πείσμα της εθνικής προσπάθειας που έγινε σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και με την προφανή και άκρως βολονταριστική αγνόηση του γεγονότος ότι σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση τα αστάθμητα «μη εφ’ ημίν» καθορίζουν την πορεία της οικονομίας όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κανείς βέβαια δεν θα ανέμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει καλή γνώση της φιλοσοφίας του Επικτήτου για το τι είναι στο χέρι μας και τι όχι. Επιπλέον, οικονομική τους πολιτεία, την πρώτη ιδίως περίοδο της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν προδιαθέτει για μια βαθιά γνώση των τάσεων της οικονομίας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πείσμων και έρχεται γρήγορα να διαψεύσει κάθε προσπάθεια αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης: μόλις χθες ήρθε στη δημοσιότητα η τριμηνιαία της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιέχει και τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης στα κράτη της Ευρώπης. Χάρη λοιπόν στους ίδιους χειρισμούς για τους οποίους πνέει τα μένεα η αξιωματική αντιπολίτευση, η χώρα κατορθώνει να είναι μια από τις ελάχιστες για τις οποίες η ύφεση αναθεωρείται προς τα κάτω: από το 9,7% περιορίζεται στο 9%, τη στιγμή που αυξάνεται για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, όπου από 6,8% η ύφεση σκαρφαλώνει στο 9,8% κατά την αναθεωρημένη εκτίμηση. Η Ελλάδα αντιστέκεται συνεπώς με επιτυχία σε ένα γενικευμένο ρεύμα επέκτασης της ύφεσης. Πού μπορεί άραγε να αποδοθεί κατά τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ αυτή η βελτιωμένη εικόνα της χώρας μας;