826
Οι ομάδες μαζί με τους ανθρώπους της Eurobank σε μία αναμνηστική φωτογραφία | Facebook / Beyond Hackathlon

Αν ο Στιβ Τζομπς έβλεπε από ψηλά στη Νέα Ιωνία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 17:20
Οι ομάδες μαζί με τους ανθρώπους της Eurobank σε μία αναμνηστική φωτογραφία
|Facebook / Beyond Hackathlon

Αν ο Στιβ Τζομπς έβλεπε από ψηλά στη Νέα Ιωνία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 17:20

Ο Δημήτρης, ο Αντώνης και η Ειρήνη συζητούσαν χαμηλόφωνα με εμφανή την ένταση στα πρόσωπά τους. Η Ειρήνη κρατούσε στα χέρια της αρκετές σημειωμένες κόλλες χαρτιού ενώ οι άλλοι δύο, λίγο πιο χαλαροί, έκαναν ευγενικές παρατηρήσεις. Αν παρακολουθούσες τυχαία το πηγαδάκι, θα ορκιζόσουν ότι μόλις είχαν πάρει τους βαθμούς τους από κάποια εργασία ή ότι μόλις είχαν ολοκληρώσει μία σημαντική ομαδική παρουσίαση στην σχολή τους. Και όμως, οι τρεις νέοι που φαίνονταν να μην έχουν πατήσει καλά καλά τα 20 είχαν μόλις ολοκληρώσει την παρουσίαση μιας δικής τους πλατφόρμας – ιδέας που έχει ως άξονα τα χρηματοοικονομικά.

Είναι αλήθεια ότι αρκετοί, στο άκουσμα και μόνο της φράσης «τεχνολογία στα χρηματοικονομικά» (Financial Technology – FinTech) νοιώθουμε ότι πρόκειται για κάτι ξένο προς εμάς. Κάτι βαρετό και περίπλοκο που σίγουρα δεν μας αφορά. Και μετά ίσως βάλουμε το χέρι στην τσέπη, πιάσουμε το κινητό μας και ανοίξουμε μία εφαρμογή προκειμένου να κάνουμε κάποια γρήγορη πληρωμή ή να κλείσουμε εισιτήρια για το αγαπημένο τους ελληνικό νησί. Ειρωνικό. Εξάλλου όλη αυτή η διαδικασία προϋποθέτει ότι κάποιοι θα ξενυχτήσουν πάνω από φωτεινές οθόνες με κώδικες, θα επεξεργαστούν για ατελείωτες ώρες μία ιδέα και τελικά θα την υλοποιήσουν και θα την μεταφέρουν στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και ο Δημήτρης, ο Αντώνης, η Ειρήνη και εκατοντάδες άλλοι νέοι που πήραν μέρος στον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό FinTech «Beyond Hackathon».

17359229_1264358233601835_8854868049383610597_o
O Kωνσταντίνος Ξηραδάκης παρουσιάζει την ιδέα της ομάδας του

Ο διαγωνισμός «Hackathlon» είναι μια πρωτοβουλία που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank, στη Νέα Ιωνία, για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς Found.ation & The Cube, με στόχο να ενθαρρύνει, να καλλιεργήσει και να προάγει την ανοιχτή καινοτομία στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οσοι βρέθηκαν στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, στις εγκαταστάσεις της Eurobank, είδαν εκατοντάδες νέους να περπατούν κρατώντας στο ένα χέρι το λάπτοπ και στο άλλο μία κούπα ζεστό καφέ. Ειδικά το απόγευμα της Κυριακής, ενώ οι παρουσιάσεις των ομάδων πλησίαζαν, δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις τι από τα δύο τους ήταν «πιο απαραίτητο».

17388948_1264358243601834_7659162189794274318_o
Η κριτική επιτροπή και το κοινό του «Hackathlon»

Η έναρξη και όλη η ροή παρουσίασης του διαγωνισμού, δεν θύμιζε σε τίποτα τις μονότονες συνηθισμένες εταιρικές εκδηλώσεις. Ολα ξεκίνησαν με ένα «are we ready;» που θύμιζε περισσότερο συναυλία ροκ καλλιτέχνη. Ακολούθησε η άμεση ανταπόκριση των ομάδων που περίμεναν τη σειρά τους οπλισμένοι με χαρτιά, tablet και λάπτοπ. Η κάθε ομάδα είχε αυστηρά πέντε λεπτά για να ολοκληρώσει την παρουσίαση της και να «κερδίσει» τους κριτές που στην συνέχεια έκαναν ερωτήσεις για να κρίνουν ολοκληρωμένα τη δουλειά της. Παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις, μπορούσες να δεις τις πιο τρελές και καινοτόμες ιδέες. Από εφαρμογές για διευκόλυνση ηλεκτρονικών πληρωμών μέχρι προχωρημένες πλατφόρμες που κάνουν χρήση της εικονικής πραγματικότητας.

17390483_1263130593724599_3741428561608873476_o
Τελευταίες στιγμές της προετοιμασίας

Οσο για τους νικητές; Την πρώτη θέση και το χρηματικό βραβείο των 5.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα φοιτητών Block17 η οποία έφτιαξε ένα blockchain εκκαθάρισης διατραπεζικών συναλλαγών με μια άψογη παρουσίαση. Τη δεύτερη θέση και το χρηματικό βραβείο των 3.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα φοιτητών από τη Σερβία Hacker Squad η οποία έφτιαξε ένα εξαιρετικό «interface» τραπεζικών συναλλαγών μέσω φωνητικής επικοινωνίας και μέσω της Amazon Alexa. Την τρίτη θέση και το χρηματικό βραβείο των 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Wire Buzz η οποία έφτιαξε ένα σύστημα υποστήριξης συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω ειδοποιήσεων, για τους καταναλωτές. Ειδικό βραβείο πήρε η ομάδα μαθητών λυκείου εκτός συναγωνισμού Evolve, μια και δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο «Hackathon»: έφτιαξαν ένα σύστημα πληρωμών-μοιράσματος λογαριασμού το οποίο είναι πολύ απλό στην χρήση, ακόμα και μεταξύ αγνώστων, και λειτουργεί σαν μετά-εφαρμογή αναγνωρίζοντας αυτόματα όλους τους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών και κάθε wallet της παρέας.

Εξω από την αίθουσα της εκδήλωσης συναντήσαμε και την ομάδα του Πάνου, του Κώστα και του Νίκου που δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένη από την παρουσίαση της. «Δεν προλάβαμε κάποια πράγματα» μας είπαν. Οι τρεις φοιτητές ήρθαν βιαστικά από την Πάτρα και ξενύχτησαν για να φτιάξουν μια εφαρμογή για την διευκόλυνση των πληρωμών μέσω smartphone. Ηταν η πρώτη τους φορά σε τέτοιο διαγωνισμό και έδειχναν ότι είναι έτοιμοι να συμμετέχουν ξανά, κάνοντας καλύτερη προετοιμασία. «Σκέψου, κάναμε επανεκκίνηση τον server δύο λεπτά πριν από την παρουσίαση. Φοβηθήκαμε ότι θα ανεβούμε στην σκηνή και δεν θα λειτουργεί τίποτα».

17390521_1264358240268501_3297920932282186531_o
Μία από τις ομάδες παρουσιάζει το πρότζεκτ της

Κάθε ομάδα που τελείωνε την παρουσίαση της κατευθυνόταν προς τον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης. Μία ακόμα κούπα καφέ και λίγος καθαρός αέρας. Οι διαγωνιζόμενοι μαζεύονταν σε πηγαδάκια και συζητούσαν για όσα πήγαν καλά και για αυτά που θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Κανένας όμως δεν ήταν εκνευρισμένος. Ηταν σαν να έχουν λάβει μέρος σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Ακουγαν όλες τις ιδέες και χειροκροτούσαν παθιασμένα αν κάτι τους έκανε εντύπωση. Αλλωστε όλοι τους μοιράζονταν το ίδιο πάθος. Το πάθος που σίγουρα θα μας κάνει πιο εύκολη τη ζωή σε ένα, δύο ή πέντε χρόνια από σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...