485
Ο ιδρυτής (και) της easyJet | Getty Images

Ο Στέλιος (easyJet) Χατζηιωάννου χαρίζει τη μισή του περιουσία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 23:57
Ο ιδρυτής (και) της easyJet
|Getty Images

Ο Στέλιος (easyJet) Χατζηιωάννου χαρίζει τη μισή του περιουσία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 23:57

Ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, έγινε την Τρίτη μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας «Giving Pledge».

Ετσι, δεσμεύεται -μέσω της διαθήκης του- να διαθέσει τη μισή του περιουσία στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματος.

Οπως μετέδωσε ο Guardian, σε επιστολή που συνοδεύει την υπόσχεσή του, ο κ. Χατζηιωάννου δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είμαι βέβαιος ότι είμαι άξιο μέλος αυτής της ομάδας. Είχα κληρονομήσει κάποια πλούτη από τον πατέρα μου, έναν ελληνοκύπριο μεγιστάνα με μεγάλες επιχειρήσεις και έπειτα ήμουν αρκετά τυχερός που ήμουν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσω μια επιχείρηση που πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι ήλπιζα.

»Εχω αποφασίσει να γνωστοποιήσω τα σχέδιά μου, με τη βοήθεια του Giving Pledge, για δύο σκοπούς: αφενός αυτή η γνωστοποίηση θα διατηρήσει το Φιλανθρωπικό μου Ιδρυμα και τα μελλοντικά του μέλη, σε μια πειθαρχημένη στάση, συνεχίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος για πολλές γενιές στο μέλλον. Και αφετέρου, ελπίζω μέσω της δημοσιοποίησης της δικής μου πρωτοβουλίας, να εμπνεύσω και άλλους Ελληνες ή Κύπριους ώστε να αφιερωθούν στη φιλανθρωπική δράση. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ο Μπιλ Γκέιτς αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης όταν με κάλεσε προσωπικά, πριν από την ανακοίνωση της συμμετοχής μου στο Giving Pledge και ελπίζω να μπορέσω να συνεργαστώ τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλα μέλη αυτής της ομάδας, για να προσφέρουμε στον θεσμό ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή στο μέλλον», δήλωσε ο ίδιος.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στα Ελληνικά, το πλήρες κείμενο της υπογεγραμμένης από τον Στέλιο Χατζηιωάννου επιστολής προς το «Giving Pledge».

klkljkljkl
Mια απίστευτη κίνηση από τον sir Στέλιο (Getty images)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χατζηιωάννου είναι ο πρώτος Ελληνοκύπριος που εντάσσεται στην ομάδα Giving Pledge, η οποία αναλαμβάνει φιλανθρωπικές δράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πρωτοβουλία Giving Pledge ξεκίνησε στην Αμερική το 2010 από τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ και αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα, μέσω της ευαισθητοποίησης εύπορων ατόμων και οικογενειών που δεσμεύονται δημόσια ότι θα διαθέσουν -είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους είτε μέσω της διαθήκης τους- πάνω από το μισό της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μέσα από τη δημόσια αυτή δέσμευσή του, ο Στέλιος Χατζηιωάννου «θέλει να διασφαλίσει ότι αυτό το φιλανθρωπικό ίδρυμα θα έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη δράση του στο διηνεκές».

Ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος κατοικεί στο Μονακό, είναι ο μόνος συμμετέχοντας στην ομάδα από την Κύπρο. Μαζί με τον Στέλιο Χατζηιωάννου, 14 συνολικά επιχειρηματίες έγιναν μέλη του «Giving Pledge» το 2017. Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε στην Αμερική με 20 άτομα και σήμερα αριθμεί 168 μέλη, ηλικίας από 31 έως 93 ετών που εκπροσωπούν 21 χώρες από όλο τον πλανήτη: Αμερική, Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Κύπρος, Μαλαισία, Βρετανία, Μονακό, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τανζανία και Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...