246
Ο γάλλος πρόεδρος έχει ακόμα έναν λόγο να πανηγυρίζει, λόγω της νέας δημοσκόπησης | REUTERS/Christian Hartmann

Το En Marche! του Μακρόν προηγείται σε νέα δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 23:40
Ο γάλλος πρόεδρος έχει ακόμα έναν λόγο να πανηγυρίζει, λόγω της νέας δημοσκόπησης
|REUTERS/Christian Hartmann

Το En Marche! του Μακρόν προηγείται σε νέα δημοσκόπηση

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 23:40

Δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar Sofres-onepoint, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, κατέδειξε ότι το κόμμα του Μακρόν ξεπέρασε κατά πολύ το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR), το οποίο εξασφαλίζει το 18%, αλλά και το Εθνικό Μέτωπο (FN), που ακολουθεί με ένα 17%.

Το κίνημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο έχει συμμαχήσει με το κεντρώο κόμμα MoDem, έχει επομένως προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του LR και των κεντρώων συμμάχων του, του UDI, και 14 μονάδων έναντι του FN της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν πιστώνεται ένα 12% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PRG με το οποίο έχει συμμαχήσει 8%. Οι οικολόγοι (EELV) συγκεντρώνουν το 3,5%, το Debout la France 2,5% και το Κομμουνιστικό Κόμμα 2%.

Ενώ απομένουν δύο εβδομάδες ως τον πρώτο γύρο, το 51% των ερωτηθέντων διαβεβαίωσαν ότι έχουν κάνει την επιλογή τους και δεν θα την αλλάξουν.

Το 40% επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν να διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση για να κυβερνήσει απρόσκοπτα, ενώ το 42% θα ήθελε αντιθέτως να υπάρξει διαφορετική πλειοψηφία στη Βουλή και μια συγκατοίκηση. Το 18% δεν εξέφρασε άποψη.

Η έρευνα έγινε μέσω Διαδικτύου -από την 24η ως την 28η Μαΐου, σε δείγμα 2.022 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους- η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro και των δικτύων LCI και RTL. Ετσι, τα αποτελέσματα προέκυψαν από ένα δείγμα 1.241 προσώπων το οποίο δήλωσε ότι θα πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει. Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι από ±1,2 έως ±2,8%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...