331
Πεκίνο, 1972. Ο αμερικανός πρόεδρος Νίξον ξεκαρδίζεται από την ευφορία της νίκης του αλλά και του «μουτάι» που τον ποτίζει ο «δαγκωμένος» κινέζος πρωθυπουργός Τσου Ενλάι | Bettmann / Contributor / Getty

Ο Σι κατάπιε και τον Κροίσο του «κόκκινου τσίπουρου»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 13:58
Πεκίνο, 1972. Ο αμερικανός πρόεδρος Νίξον ξεκαρδίζεται από την ευφορία της νίκης του αλλά και του «μουτάι» που τον ποτίζει ο «δαγκωμένος» κινέζος πρωθυπουργός Τσου Ενλάι
| Bettmann / Contributor / Getty

Ο Σι κατάπιε και τον Κροίσο του «κόκκινου τσίπουρου»

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 13:58

Τον τελευταίο καιρό όλα όσα συμβαίνουν στην καπιταλιστική Κίνα θυμίζουν παρωδία της Πολιτιστικής Επανάστασης: ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «έφαγε» έναν ακόμη «διεφθαρμένο αξιωματούχο» και, για να χωνέψει, ήπιε και ένα ποτηράκι «μουτάι» στην υγειά του.

Και αλίμονο αν δεν το έπινε. Διότι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των εξοντωμένων εκατομμυριούχων είναι ο Γιουάν Ρενγκούο, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ομίλου Kweichow Moutai που παράγει αποστάγματα.

Ο Ρενγκούο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχος δωροληψίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Βάσει της δικαστικής απόφασης, ο καταδικασθείς χρηματίστηκε με ποσά που υπολογίζονται σε 17,48 εκατ. δολάρια!

Η εταιρεία παρασκευάζει το ιστορικό ποτό «μουτάι» το οποίο είναι μεν αντιπαθές στη νεολαία «επειδή μυρίζει σαν νέφτι», ωστόσο συνόδευσε και στύλωσε τη στρατιά του Μάο στη Μεγάλη Πορεία της κατά μήκος της Κίνας.

Το απόσταγμα, λοιπόν, χαίρει της λαϊκής εκτίμησης (όσον αφορά τους μεγαλύτερης ηλικίας Κινέζους) και οπωσδήποτε της κρατικής επειδή συμβολίζει τους άθλους του παρελθόντος. Είναι, αδιαμφισβήτητα, το «κόκκινο τσίπουρο».

Επειδή η περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα μπορεί να φθάσει ακόμη και στους 60 βαθμούς, το ποτό αυτό χρησιμοποιήθηκε στα επαναστατικά χρόνια του ΚΚ και για την απολύμανση τραυμάτων στα αγροτικά νοσοκομεία.

Η εμπορική σημασία του στη σημερινή καπιταλιστική οικονομία της Κίνας είναι τεράστια: κάνει ετήσιο τζίρο 80 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στο χρηματιστήριο της Σαγκάης η μετοχή του έχει ξεπεράσει εκείνες της Heineken και της Coca-Cola. Οπως λένε τα δυτικά Μέσα, ένα καλό μπουκάλι «μουτάι» κοστίζει 250 ευρώ, ενώ ένα εξαιρετικό μέχρι και 3.500 ευρώ.

Ο σύντροφος Ρενγκούο είχε συνταξιοδοτηθεί το 2018, είχε συλληφθεί το 2019 και καταδικάστηκε τώρα. Το ιστορικό μπαγκράουντ του «κόκκινου τσίπουρου» περιέχει και ορισμένες νόστιμες στιγμές: ο Νίξον είχε μεθύσει από τα αλλεπάλληλα κεράσματα του Τσου Ενλάι το 1972, όταν οι ΗΠΑ είχαν στην κυριολεξία αλώσει την Κίνα.

Και κάποια χρόνια αργότερα, επί Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο Χένρι Κίσινγκερ δεν είχε διστάσει να πει στα ίσια στους κινέζους συνομιλητές του στο Πεκίνο: «Ας πιούμε κάμποσο ‘μουτάι’ και θα τα βρούμε σε όλα»… Η συνέχεια είναι σε όλους μας γνωστή.

Δείτε ένα βίντεο με τις προπόσεις του Νίξον: 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...