285
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στα έδρανα του ισπανικού Κοινοβουλίου | REUTERS/Juan Medina

Ο Σάντσεθ απειλεί με βέτο στο Brexit για το ζήτημα του Γιβραλτάρ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2018, 08:05
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στα έδρανα του ισπανικού Κοινοβουλίου
|REUTERS/Juan Medina

Ο Σάντσεθ απειλεί με βέτο στο Brexit για το ζήτημα του Γιβραλτάρ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2018, 08:05

Αλλον ένα πονοκέφαλο στην ήδη δύσκολη διαδικασία προς την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ φέρνει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, το οποίο επιμένει να θέτει η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έβαλε μάλιστα και ζήτημα βέτο στο Brexit αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μαδρίτης.

Χθες Πέμπτη, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Τερέζα Μέι, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης επανέλαβε την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ.

«Μετά τη συζήτησή μου με την Τερέζα Μέι, οι θέσεις μας απέχουν πολύ. Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα βάλουμε βέτο στο Brexit», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μέσω Twitter αφού έφθασε στην Αβάνα της Κούβας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Μαδρίτη αξιώνει το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης να αναφέρει ρητά ότι το καθεστώς του Γιβραλτάρ θα οριστεί μόνο κατόπιν άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κράτος να την εμποδίσει προβάλλοντας βέτο. Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ επιδιώκουν ωστόσο να υπάρξει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από πολιτική σκοπιά.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συναντώνται σήμερα Παρασκευή στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια, ενόψει της συνόδου της Κυριακής στην οποία θεωρητικά θα εγκριθεί η συμφωνία. Οι ενστάσεις που πρόβαλε η Ισπανία την τελευταία στιγμή σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο ίσως δεν είναι έτοιμο παρά στο παρά πέντε.

Η συμφωνία αναμένεται εξάλλου να συναντήσει σφοδρή αντίσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων από εσωκομματικούς αντιπάλους της Τερέζα Μέι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...