939
Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ και η σύζυγος του εμπλέκονται σε πολλά σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα | REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας και οι πανάκριβες τσάντες Hermes της συζύγου του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 17:41
Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ και η σύζυγος του εμπλέκονται σε πολλά σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα
|REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας και οι πανάκριβες τσάντες Hermes της συζύγου του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 17:41

Υπάρχει μία κλασική πλέον ατάκα στο σίριαλ «Sex and the City»: «Αυτό δεν είναι τσάντα. Είναι Birkin!» Αυτό έλεγε η θηλυκή τετράδα της σειράς, θέλοντας να τονίσει πόσο ξεχωριστή είναι μία τσάντα «Birkin», την οποία εμπνεύστηκε ο Ζαν-Λουί Ντιμά του ξακουστού οίκου Hermès, ύστερα από την τυχαία γνωριμία του με τη διάσημη ηθοποιό και μοντέλο Τζέιν Μπίρκιν στο αεροδρόμιο το 1983, στην πτήση από Παρίσι προς Λονδίνο.

Αυτή η γαλλική τσάντα, παγκόσμιο σύμβολο πλούτου και κύρους για όλες τις πλούσιες και διάσημες κυρίες, έκανε θεαματική επιστροφή στο προσκήνιο πριν από λίγες ημέρες, καθώς εμφανίστηκε σε όλες τις εκδοχές και σε όλα τα χρώματα σε ένα απρόσμενο μέρος: σε ένα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ που έσπρωχνε ένας μαλαισιανός αστυνομικός, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. 

Συγκεκριμένα, δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας, του 64χρονου Νατζίμπ Ραζάκ, μία εβδομάδα μετά την επεισοδιακή εκλογική του ήττα από τον αλλοτινό πολιτικό του σύμμαχο, τον 92χρονο Μαχατίρ Μοχάμαντ.

Οι αστυνομικοί λοιπόν «συνέλαβαν» όσα αντικείμενα θεώρησαν ότι συνδέονται με τα σκάνδαλα πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς που βαραίνουν τον πρώην πρωθυπουργό. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από διακόσια κουτιά που περιείχαν διάφορα είδη πολυτελείας, 72 σακούλες με κοσμήματα, μετρητά από διαφορετικές χώρες, πανάκριβα ρολόγια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

hermes
Αποχαιρέτα την την «Birkin» που χάνεις: αστυνομικοί φορτώνουν ντουζίνες με πορτοκαλί κουτιά, το χρώμα σήμα-κατατεθέν του γαλλικού οίκου Hermes που ανήκαν στη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας (Twitter)
hermes1
Οι πανάκριβες τσάντες στιβαγμένες σε καροτσάκια του σούπερ μάρκετ (Twitter)

Μέσα σε αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό που κατασχέθηκε από τις αστυνομικές Αρχές υπήρχαν και ντουζίνες από πορτοκαλί κουτιά που περιείχαν τσάντες του οίκου Hermès, τις διάσημες «Birkin» που προαναφέραμε. Το πορτοκαλί χρώμα είναι το σήμα κατατεθέν του γαλλικού οίκου και προφανώς όλες αυτές οι τσάντες ανήκαν στην πρώην Πρώτη Κυρία της Μαλαισίας, σύζυγο του απερχόμενου πρωθυπουργού, τη Ροσμά Μανσόρ.

2018-06-05T030241Z_1706107644_RC18A304C350_RTRMADP_3_MALAYSIA-POLITICS-ROSMAH
Η Ροσμά Μανσόρ, η πρώην Πρώτη Κυρία της Μαλαισίας με τα πανάκριβα γούστα (REUTERS/Lai Seng Sin TPX IMAGES OF THE DAY)

Μία τέτοια τσάντα απεθύνεται σε πολύ ακριβά γούστα, αφού μπορεί να κοστίσει από 8.000 και πάνω, πολύ παραπάνω! Το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης των αστυνομικών προβλήθηκε online μέσω live-streaming, έτσι ο λαός της Μαλαισίας, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης, παρακολούθησε όλες αυτές τις πανάκριβες τσάντες να φορτώνονται σε καροτσάκια του σούπερ μάρκετ σαν να είναι τα πιο απλά καθημερινά προϊόντα που βρίσκεις σε ένα ράφι, και να να μεταφέρονται στα ειδικά βαν της Αστυνομίας.

Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού έκανε λόγο για «άδικη και χωρίς ένταλμα καταπάτηση του ιδιωτικού χώρου» και συμπλήρωσε ότι τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν δεν φαίνονταν μεγάλης αξίας.

Αυτές οι στιβαγμένες «Birkin» όμως για τον λαό της Μαλαισίας συμβολίζουν την πολιτική διαφθορά και επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι ο Νατζίμπ Ραζάκ και η κοκέτα σύζυγός του έκαναν μια ζωή μέσα στα πλούτη – που τελικά τους έδειξε την πόρτα της εξόδου από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο Ραζάκ κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι έβαλε στην τσέπη περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια από ένα κεφάλαιο που υποτίθεται ότι προοριζόταν για να προσελκύσει ξένους επενδυτές στη Μαλαισία.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε αθωωθεί από τη μαλαισιανή Δικαιοσύνη στο παρελθόν, όμως οι έρευνες γύρω από τη δράση του συνεχίζονται και σε άλλες χώρες και πηγές και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα νέο κατηγορητήριο στη Μαλαισία. (Διαβάστε εδώ πώς το όνομά του εμφανίζεται στις νέες αποκαλύψεις των Panama Papers που καλύπτει για την Ελλάδα το Protagon). Oπως εκτιμάται, όλα αυτά τα πανάκριβα και επώνυμα λάφυρα αποτελούν αν όχι αδιάσειστα, πάντως σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή λείπουν δισεκατομμύρια δολάρια και όλα τα δάχτυλα δείχνουν προς το μέρος του Ραζάκ.

Κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης θητείας του συζύγου της, η σπάταλη Ροσμά προκαλούσε πολύ συχνά την κοινή γνώμη της χώρας με την επίδειξη των ακριβών της γούστων. Και κάπως έτσι γεννήθηκε στα social media το οργισμένο hashtag «#Birkin» που δίνει και παίρνει στο Twitter.

«Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η Βικτόρια Μπέκαμ έχει γύρω στις 100 τσάντες Birkin. Αλλά όπως όλα δείχνουν, κάποια άλλη την έβγαλε από τον θρόνο. Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί η Μανσόρ χρειαζόταν 284 τέτοιες τσάντες»: είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια που γράφτηκαν στο Twitter.

Εκτός όμως από τις τσάντες της πρώην Πρώτης Κυρίας, τρικυμία έχει προκληθεί και στο Facebook, καθώς παρελαύνουν φωτογραφίες του πρώην πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του που φορούσαν ρολόγια ανεκτίμητης αξίας. Φαίνεται ότι όσοι θεωρούνταν το «δεξί του χέρι» είχαν κι ένα ακριβό ρολογάκι για να το αποδείξουν.

Κατά σατανική σύμπτωση, ο νέος πρωθυπουργός που είναι παλιός γνώριμος της μαλαισιανής πολιτικής, έκανε εμφάνιση σε τζαμί φορώντας ένα ζευγάρι ταπεινά καφέ σανδάλια που μοιάζουν με παντόφλες και δεν κοστίζουν πάνω από 4 δολάρια.

Οι υποστηρικτές του 92χρονου πρωθυπουργού Μαχατίρ Μοχάμαντ, το εξέλαβαν ως δείγμα ταπεινότητας. «Ο αξιοσέβαστος Μαχατίρ δεν χρειάζεται ακριβές μάρκες. Τα Bata είναι μια χαρά» έγραψε κάποιος στο Instagram συνοδεύοντας τις συγκεκριμένες παντόφλες-σανδάλια, τα οποία έγιναν viral.

Η Bata είναι μία χαμηλού κόστους ελβετική μάρκα, δημοφιλής σε μαθητές σχολείου τόσο στη Μαλαισία όσο και στη γειτονική Σιγκαπούρη. Τα σανδάλια ξεπούλησαν τόσο στα μαγαζιά όσο και στα e-shops.

Πάντως ο ανταποκριτής του BBC στη Νοτιοανατολική Ασία Τζόναθαν Χεντ υπενθυμίζει ότι υπήρχε μπόλικη διαφθορά και στα πρώτα χρόνια του Μοχάμαντ ως πρωθυπουργού της Μαλαισίας στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. «Οπότε το να τον συλλάβει ο φακός τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φορώντας πάμφθηνα σανδάλια, δεν είναι καθόλου τυχαίο» σχολιάζει ο βρετανός ρεπόρτερ.

«Οπως όλα δείχνουν, ο κύριος Μαχατίρ Μοχάμαντ, ως έμπειρος πολιτικός, γράφει εκ νέου το σενάριο της μαλαισιανής διακυβέρνησης, σκιαγραφώντας το πορτρέτο του προκατόχου του, ως του μοναδικού διεφθαρμένου και κακού στην ιστορία της χώρας» καταλήγει. Το styling στις υπηρεσίες της εξιχνίασης πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...