313
| Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/ EPA/NEIL HALL

O Πούτιν νιώθει σαν την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 21:34
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/ EPA/NEIL HALL

O Πούτιν νιώθει σαν την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 21:34

Ήταν μια επικοινωνιακή χορογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν με ρώσους καλλιτέχνες: ο ένοικος του Κρεμλίνου μίλησε με ανθρώπους του πολιτισμού και επικαλέστηκε την cancel culture που επικρατεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη – υποστήριξε ότι η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», υποστήριξε ο Πούτιν. Ο ίδιος μάλιστα έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές.

«Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι επικαλέστηκε την περίπτωση της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, της διάσημης συγγραφέως των παραμυθιών του Χάρι Πότερ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής εξαιτίας σχολίων της για τους διεμφυλικούς και γενικά για θέματα ταυτότητας φύλου.

«Ακύρωσαν την Τζόαν Ρόουλινγκ πρόσφατα, τη συγγραφέα των παιδιών. Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε όλον τον κόσμο, αλλά την ακύρωσαν επειδή δεν άρεσε στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των φύλων» είπε ο Πούτιν, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η Δύση έχει έναν μηχανισμό πολιτιστικής επιβολής σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί της.

Αυτή η αναφορά του ρώσου προέδρου δεν άρεσε στη βρετανίδα συγγραφέα. «Επικρίσεις στην cancel culture της Δύσης δεν είναι και τόσο καλό να γίνονται από εκείνους που σφάζουν αμάχους επειδή αντιστέκονται ή φυλακίζουν τους επικριτές τους», σχολίασε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...