790
O Γιώργος Πρίντεζης δεν κατάφερε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό με την Γκραν Κανάρια | INTIMESports

Ο Ολυμπιακός… ξέχασε το μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 22 Μαρτίου 2019, 11:47
O Γιώργος Πρίντεζης δεν κατάφερε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό με την Γκραν Κανάρια
|INTIMESports

Ο Ολυμπιακός… ξέχασε το μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 22 Μαρτίου 2019, 11:47

Κάτι τέτοιες στιγμές κάνεις τον σταυρό σου, που έχεις «αφεντικά» τους Αγγελόπουλους, κι όχι τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ποιο πούλμαν; Κολυμπώντας θα επέστρεφαν από τα Κανάρια Νησιά οι παίκτες του Παναθηναϊκού, εάν είχαν χάσει με 23 πόντους διαφορά (90-67) από τη 14η ομάδα της ισπανικής λίγκας, που μετρούσε 13 ήττες στα 15 τελευταία της παιχνίδια. Μέσα στο 2019, ο πιο αδύναμος κρίκος της Euroleague είχε νικήσει μόνον την Νταρουσάφακα. Αλλά χθες (Πέμπτη) συνέτριψε τον Ολυμπιακό, που ξημέρωσε εκτός «οκτάδας» (των play-off) για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν.

Φάνηκε από την αρχή του ματς, ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα ζούσαν μια εφιαλτική βραδιά – ίσως, τη χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία τους. Στα πρώτα τρία λεπτά το σκορ ήταν 9-0 υπέρ των γηπεδούχων. Οποιος δεν γνώριζε, θα πίστευε πως οι «κίτρινοι» αγωνίζονται για την πρόκριση, ενώ οι «κόκκινοι» είναι, ήδη, αποκλεισμένοι. Η Γκραν Κανάρια, που μπορεί να μην την ξαναδούμε ποτέ στην Ευρωλίγκα, δίνει την Κυριακή (στην Ανδόρα) μάχη για να μην υποβιβαστεί από την ACB. Στο χθεσινό παιχνίδι δεν είχε κανένα σοβαρό κίνητρο. Κι όμως, έβγαλε στο παρκέ περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι ο «μπλαζέ» Ολυμπιακός, που παλεύει με τον Παναθηναϊκό, την Μπασκόνια και την Αρμάνι Μιλάνο για μια θέση στο τρένο των «8».

Ο Ολυμπιακός έπαιζε σαν υπνωτισμένος. Χωρίς νεύρο, χωρίς ρυθμό, χωρίς ταχύτητα. Ηταν εκνευριστικά «soft» στην άμυνα, απογοητευτικά άστοχος σε ανενόχλητα σουτ -ιδίως στα τρίποντα-, δεν είχε σχέδιο και καθοδήγηση από τον πάγκο, έκανε λάθη το ένα πίσω από το άλλο. Εβαλε μόλις 67 πόντους στη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης. Παραδόθηκε στις ορέξεις της ισπανικής ομάδας, που ήθελε μόνο να ικανοποιήσει το κοινό της στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της στην Ευρωλίγκα. Οι κακές εμφανίσεις και οι ήττες, ακόμη και από υποδεέστερους αντιπάλους, είναι μέσα στη ζωή των σπορ. Δικαιούσαι να χάσεις, αρκεί να έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσες για να νικήσεις. Το μέγα μυστήριο με τον εφετινό Ολυμπιακό είναι πως ούτε, καν, προσπαθεί αρκετά. Πού χάθηκε ο εγωισμός του; Η μαχητικότητά του; Ο (παροιμιώδης) χαρακτήρας του νικητή, που τον ξεχώριζε τα τελευταία χρόνια;

Εχει σχεδόν τρεις μήνες να παίξει καλό μπάσκετ. Η τελευταία του «χορταστική» εμφάνιση ήταν η νίκη του επί του Παναθηναϊκού. Εκτοτε, σε ένδεκα αγώνες, μετράει μόλις τέσσερις νίκες. Κέρδισε την Μπασκόνια (με μπόλικη τύχη), τη… μισή Χίμκι, την αδύναμη Μπουντούτσνοστ και την Μπάγερν, που μακριά από το Μόναχο δεν είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική. Τουλάχιστον, στο παιχνίδι με τους Γερμανούς ο Ολυμπιακός έτρεξε αρκετά (και έβαλε τα τρίποντα). Αλλά, φαίνεται πως σε αυτό ξόδεψε όλη του την ενέργεια.

Οι απουσίες του Σπανούλη και του Στρέλνιεκς δεν δικαιολογούν το χθεσινό «ναυάγιο». Οι δυο γκαρντ ήταν απόντες και στον (νικηφόρο) αγώνα με την Μπάγερν. Ούτε, βεβαίως, η κούραση από το μακρινό ταξίδι, που επικαλέστηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Η Γκραν Κανάρια είχε φτάσει, κι αυτή, στο νησί την Τετάρτη. Μάλιστα, αρκετές ώρες μετά τον Ολυμπιακό. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της χθεσινής, αλλά και των προηγούμενων αποτυχιών.

Πρώτα απ’ όλα, στην αλλαγή πλεύσης που οι αδελφοί Αγγελόπουλοι διέταξαν το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή η ανανέωση, σε πρόσωπα και φιλοσοφία παιχνιδιού, κάθε άλλο παρά δικαιώνεται (μέχρι στιγμής). Ο Ολυμπιακός του Μπλατ, όχι μόνο δεν παίζει πιο ελκυστικό μπάσκετ από εκείνον του Σφαιρόπουλου (που ήταν το ζητούμενο), αλλά και έχει χάσει την αποτελεσματικότητα, το μαχητικό πνεύμα, που τον χαρακτήριζε. Ο Ολυμπιακός που δεν θα έχει ανάγκη από «σκυλίσια» άμυνα και ηρωισμούς των παικτών του, και δεν θα εξαρτάται από τον Σπανούλη ή τον Πρίντεζη, δεν είναι -ακόμη- έτοιμος. Μπορεί να τον δούμε στο μέλλον. Αλλά, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, η ομάδα που «πολεμούσε» σε όλα της τα παιχνίδια έχει χαθεί στο εργοτάξιο της ανακατασκευής της.

Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό συνέβησαν πολλά, που ήταν αναμενόμενο να την επηρεάσουν. Το ηχητικό του Πρίντεζη, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, η αποχώρηση από τον ημιτελικό του Κυπέλλου και η αποχή από το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής, η «βεντέτα» με την ΕΟΚ και την ΚΕΔ, οι συζητήσεις με την Αδριατική Λίγκα… Η οικογένεια του μπασκετικού Ολυμπιακού ασχολήθηκε υπερβολικά με όλα τ’ άλλα και αμέλησε την προτεραιότητά της: το μπάσκετ.

Οι «ερυθρόλευκοι», που τα Χριστούγεννα ήταν φαβορί για την (προνομιούχο) τέταρτη θέση στη regular season, σήμερα αγωνιούν αν θα προκριθούν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Είναι ένατοι, πλέον, και δεν έχουν την τύχη τους στα χέρια τους. Τα ματς που υπολείπονται, με τη Ζαλγκίρις και την Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ, είναι -θεωρητικά- εύκολα. Αλλά, και το χθεσινό με την Γκραν Κανάρια ήταν… Ο Ολυμπιακός του τελευταίου τριμήνου μπορεί να χάσει από οποιονδήποτε. Επιπλέον, οι δυο νίκες δεν του αρκούν, πλέον. Εάν ο Παναθηναϊκός και η Μπασκόνια κάνουν το «τρία στα τρία» και η Αρμάνι το «δυο στα τρία», μένει εκτός play-off. Το αποψινό Αρμάνι – Παναθηναϊκός και η μάχη του Ολυμπιακού με την ομάδα του «βάζελου» Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, την ερχόμενη εβδομάδα στο Φάληρο, θα κρίνουν πολύ περισσότερα από μία πρόκριση. Ενα ολόκληρο project.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...