317
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ | EPA/RONALD WITTEK

Προκλητικός ο Ακάρ: «Αιγαίο και Κύπρος μας ανήκουν»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 10:50
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
|EPA/RONALD WITTEK

Προκλητικός ο Ακάρ: «Αιγαίο και Κύπρος μας ανήκουν»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 10:50

Το σκηνικό έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε φορά που γίνεται κάποια (προγραμματισμένη) συνάντηση σε υψηλό επίπεδο περισσεύουν τα χαμόγελα – αλλά αμέσως μετά έρχονται τα σκληρά μηνύματα.

Σχεδόν παράλληλα με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε ξανά λόγο για την Γαλάζια Πατρίδα και τις χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις που καλύπτει.

«Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε έλεγα 800.000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν ποια εδάφη πήραμε; Αμάν να είμαστε προσεκτικοί, 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

» Και έχουμε και τη Γαλάζια πατρίδα 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες! Η Μαύρη θάλασσα, το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος.

» Ετσι λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός, ο οποίος αμέσως πριν είχε υπάρξει και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Ο Ακάρ, που μιλούσε σε εργοστάσιο συντήρησης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ακόμη ότι «είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού.

» Εχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης “αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”».

Ενώ ακούγονταν αυτά τα πράγματα από τα πλέον επίσημα χείλη, ενός υπουργού Αμυνας, ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας Ο Σαϊγί Οζτούρκ σε άρθρο του στην εφημερίδα Σοζού παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει την Κρήτη με την αναφορά ότι «τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν».

Είναι ο ίδιος αξιωματούχος που έχει καθιερώσει την ανυπόστατη θεωρία των 18 ελληνικών νησιών που ανήκουν -όπως υποστηρίζει- στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...