528
Ο Τανιτολούα Αντεούμι ετοιμάζεται για την επόμενη κίνησή του | YouTube

Ο οκτάχρονος άστεγος πρόσφυγας που έχει μαγέψει τους ειδικούς στο σκάκι

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 11:15
Ο Τανιτολούα Αντεούμι ετοιμάζεται για την επόμενη κίνησή του
|YouTube

Ο οκτάχρονος άστεγος πρόσφυγας που έχει μαγέψει τους ειδικούς στο σκάκι

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 11:15

Αφωνους έχει αφήσει κριτές και ειδικούς στο σκάκι, στην Αμερική, ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Νιγηρία, που διαμένει σε καταφύγιο αστέγων στη Νέα Υόρκη.

Ο μικρός Τανιτολούα Αντεούμι κατάφερε μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από την ώρα που έπιασε στα χέρια του τα πιόνια, να στεφθεί πρωταθλητής της πολιτείας για τις ηλικίες νηπιαγωγείο-τρίτη δημοτικού και παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο στη βαθμολογία.

Αλλά αυτό που εκπλήσσει τους ειδικούς, είναι το επιθετικό του στυλ στο παιχνίδι, που μπλοκάρει τους αντιπάλους του.

Πρόσφατα, σε έναν αγώνα, σόκαρε τους θεατές, όταν θυσίασε τον αξιωματικό του για ένα απλό πιόνι. Αμέσως, οι προπονητές έσπευσαν να προσομειώσουν τις κινήσεις του στον υπολογιστή, και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο Τάνι -όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- θα δικαιωνόταν αρκετές κινήσεις αργότερα.

Οπως γράφει ο Νίκολας Κριστόφ στους New York Times, μήνα με το μήνα, ο Αντεούμι παρουσιάζει θεαματική βελτίωση στη βαθμολογία και έχει ήδη στην κατοχή του επτά τρόπαια. Αν συνεχίσει έτσι, σε λίγο καιρό, η οικογένεια θα πρέπει να βρει ένα μέρος για να τα χωρέσει όλα.

Ο οκτάχρονος πρωταθλητής είδε σκάκι για πρώτη φορά όταν γράφτηκε στο δημοτικό της Νέας Υόρκης και ζήτησε από τη μητέρα του να το δοκιμάσει. Η μητέρα του έγραψε μία επιστολή στον προπονητή της ομάδας ζητώντας να δεχθεί τον γιο της, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει την εγγραφή και τη συνδρομή.

Ο Ράσελ Μακόφσκι, υπεύθυνος για το σκάκι στο σχολείο, καλωσόρισε τον Τάνι στην ομάδα χωρίς να πάρει χρήματα, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί το ταλέντο του μικρού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βαθμολογία του, όταν ξεκίνησε, ήταν 105 και τώρα έχει φτάσει τους 1.587 βαθμούς (ο Μάγκνους Κάρλσεν, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο αυτή τη στιγμή, έχει βαθμολογία 2.845).

«Ο Τάνι χρειάστηκε μόλις έναν χρόνο για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, να σκαρφαλώσει ένα βουνό και να είναι ο καλύτερος όλων, χωρίς πόρους από την οικογένεια. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», λέει ο Μακόφσκι.

Ο Τάνι σκέφτεται την επόμενη κίνηση – Facebook

Η οικογένεια Αντεούμι διέφυγε από τη βόρεια Νιγηρία το 2017 για τον φόβο της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που καταδιώκει τους χριστιανούς.

Εναν χρόνο αργότερα, κατέληξε στη Νέα Υόρκη, στο καταφύγιο αστέγων, με τη βοήθεια ενός πάστορα. Η οικογένεια έχει κάνει αίτηση για άσυλο στις αμερικανικές Αρχές.

Στο μεταξύ, η μητέρα του, Ολουατόγιν, έχει περάσει τις εξετάσεις για να γίνει οικιακή βοηθός σε άτομα με προβλήματα υγείας, ενώ ο πατέρας του, Καγιόντε, είναι οδηγός στην Uber και έχει λάβει και την άδεια για να γίνει μεσίτης.

Είναι φανερό από πού πήρε την όρεξη και την πειθαρχία για σκληρή δουλειά ο μικρός Τάνι, λένε προπονητές και φίλοι.

Η Τζέιν Σου, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου στο οποίο φοιτά ο Τάνι, τονίζει πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η υποστήριξη των γονιών του. Η μητέρα του τον πηγαίνει κάθε Σάββατο στις τρίωρες προπονήσεις, ενώ δεν χάνει τουρνουά για τουρνουά, ενώ ο πατέρας του, κάθε βράδυ, του δανείζει το λάπτοπ για να προπονηθεί.

Επόμενο βήμα για τον Τάνι, το εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ για την ηλικιακή του κατηγορία, που θα γίνει τον Μάιο.

Ο οκτάχρονος πρωταθλητής επιδεικνύει με υπερηφάνεια το χρονόμετρο ενός αγώνα – Russel Makofsky

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...