419
Ο Μάριο Ντράγκι στο μνημείο που στήθηκε στο κοιμητήριο του Μπέργκαμο, για τα θύματα της Covid-19 | EPA/Filippo Attili / Chigi Palace Press Office

Ο Ντράγκι στο Μπέργκαμο, έναν χρόνο μετά τον εφιάλτη: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 13:20
Ο Μάριο Ντράγκι στο μνημείο που στήθηκε στο κοιμητήριο του Μπέργκαμο, για τα θύματα της Covid-19
|EPA/Filippo Attili / Chigi Palace Press Office

Ο Ντράγκι στο Μπέργκαμο, έναν χρόνο μετά τον εφιάλτη: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 13:20

Για την Ιταλία είναι μια ημέρα μνήμης. Και θα είναι κάθε 18η Μαρτίου στο εξής, όπως αποφάσισε η Γερουσία. Η χώρα θα κλίνει το γόνυ στους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν πέρυσι στο Μπέργκαμο, στην πόλη που έγινε συνώνυμο του εφιάλτη της πανδημίας του κορονοϊού. Ετσι, το πρωί της Πέμπτης, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έλαβε μέρος στην πρώτη τελετή μνήμης για τα θύματα της Covid-19 σε αυτήν τη χαροκαμένη πόλη της Λομβαρδίας.

«Υποσχόμαστε στους ηλικιωμένους μας ότι οι ασθενέστεροι δεν θα μείνουν ποτέ πια απροστάτευτοι. Το δάσος που φυτεύουμε σήμερα στην πόλη αυτή είναι και σύμβολο μιας νέας αρχής».

«Η μνήμη δεν πρέπει να εξασθενήσει. Μόνον με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές για την υγεία και την εργασία των πολιτών μας», προσέθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Η 18η Μαρτίου δεν επελέγη τυχαία. Ηταν η νύχτα που οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι της πόλης, κλεισμένοι στα σπίτια τους, άκουσαν το κομβόι των στρατιωτικών οχημάτων να διασχίζει τους έρημους δρόμους. Τα φορτηγά μετέφεραν φέρετρα…

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «το Μπεργκαμο έζησε τρομερές στιγμές» και ότι «έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων η εικόνα της πομπής στρατιωτικών οχημάτων που, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μετέφερε τα φέρετρα θυμάτων του κορονοϊού σε άλλες περιοχές της χώρας».

O Μάριο Ντράγκι καταθέτει στεφάνι για τα θύματα της επιδημίας στο Μπέργκαμο (EPA/Filippo Attili / Chigi Palace Press Office)

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Ντράγκι μετέβη στο πάρκο «Μαρτίνος Λούθηρος», όπου αποφασίστηκε να φυτευτούν τα πρώτα εκατό δέντρα του «Δάσους της Μνήμης». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να φυτέψει μια φιλύρα, ως σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης της πόλης.

Οι τελετές μνήμης άρχισαν και στο Μιλάνο, με τη συμμετοχή του δημάρχου Μπέπε Σάλα και της περιφέρειας της Λομβαρδίας: καθ΄όλη την ημέρα, στα κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης οι ιταλικές και ευρωπαϊκές σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Κατά τα άλλα και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού και την εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Ντράγκι ξεκαθάρισε: «Οποια και να είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) εμείς θα συνεχίσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού με αμείωτο ρυθμό και βάσει των στόχων που έχουμε θέσει. Θέλουμε να χορηγηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Ο Ντράγκι, τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η αύξηση ορισμένων σκευασμάτων θα καλύψει την ενδεχόμενη μείωση άλλων εμβολίων και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ελήφθησαν ήδη καθοριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά εκείνους που δεν σέβονται τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...