278
Πρόβλημα για τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνησή του ο περιορισμός των αδειών από τον γιατρό | REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Μακρόν δεν μπορεί να κόψει τη συνήθεια των Γάλλων να παίρνουν άδειες ιατρού

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 16:33
Πρόβλημα για τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνησή του ο περιορισμός των αδειών από τον γιατρό
|REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Μακρόν δεν μπορεί να κόψει τη συνήθεια των Γάλλων να παίρνουν άδειες ιατρού

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 16:33

Μια μάχη που ο Εμανουέλ Μακρόν μοιάζει να χάνει -ή έστω δεν μπορεί να βρει τρόπο να κερδίσει- είναι αυτή με τις υπερβολικά πολλές άδειες που παίρνουν οι Γάλλοι επικαλούμενοι κάποια αδιαθεσία.

Πέρυσι οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα πήραν κατά μέσο όρο 19 ημέρες άδειας για λόγους υγείας, μια αύξηση 8% σε σχέση με το 2017. Υπολογίζεται ότι κάθε στιγμή, το 5% των υπαλλήλων απουσιάζει για λόγους υγείας. Στον δημόσιο τομέα οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι: οι απουσίες έφταναν τις 26 ημέρες.

Σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους, οι Γάλλοι αποδεικνύονται είναι πιο ευαίσθητοι με την υγεία τους. Οι Βρετανοί κατά μέσο όρο δηλώνουν πέντε ημέρες και οι Γερμανοί εννέα, αν και οι Ιταλοί είναι στις 19 ημέρες.

Είναι όμως πραγματικά πιο ευαίσθητοι; Ετσι λένε τουλάχιστον γιατί υπολογίζεται ότι το 15% των αιτήσεων των Γάλλων είναι ψευδείς.

Ο υπερβολικός αριθμός (όταν δεν είναι ψεύτικος) φαίνεται ότι οφείλεται είτε στην αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών είτε στην αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση που  κρατά μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους στη δουλειά.

Η κατάσταση, όπως γράφουν οι Times, συνιστά πρόκληση για τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος είχε πει ότι οι εργαζόμενοι με την τακτική τους «δίνουν στον εαυτό τους επιπλέον ημέρες αργίας».

Υπολογίζεται ότι αυτές οι απουσίες κοστίζουν στην οικονομία 108 δισ. ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που υπερβαίνει τα 80 δισ. που είναι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος.

Η γαλλική κυβέρνηση ακόμη αναζητεί τρόπους για να περιορίσει τις απουσίες. Μία από τις προτάσεις αφορούσε να μην καταβάλλεται ο μισθός την πρώτη ημέρα της άδειας υγείας ή να ενθαρρύνεται η εργασία από το σπίτι όσο αναρρώνει ο εργαζόμενος. Ακόμη όμως τα συνδικάτα και οι εργοδότες δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...