233
Η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη | REUTERS/Francois Lenoir

Παράθυρο Λαγκάρντ για μείωση πλεονασμάτων: «υπερβολικός ο στόχος για την Ελλάδα, πρέπει να επανεξεταστεί»

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 13:58
Η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη
| REUTERS/Francois Lenoir

Παράθυρο Λαγκάρντ για μείωση πλεονασμάτων: «υπερβολικός ο στόχος για την Ελλάδα, πρέπει να επανεξεταστεί»

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 13:58

Υπερβολικό χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει τεθεί στην Ελλάδα, ανοίγοντας επισήμως τη συζήτηση ως νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ο διορισμός της για μια οκταετία επρόκειτο να εγκριθεί την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για την αναθεώρησή του.

Η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ έγινε κατά τη διάρκεια ακρόασής της (live εδώ) ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όταν ερωτήθη σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚT.

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε.

»Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, (και ο στόχος για το πλεόνασμα) είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», ανέφερε στην απάντησή της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά και με τις ευθύνες που προκύπτουν για τα λάθη στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

«Δεν θα ανοίξουμε το Κουτί της Πανδώρας για τις ευθύνες», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει ότι οι απαιτήσεις ήταν κάποιες φορές υπερβολικές, όπως στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πλεόνασμα είναι υψηλό, στο 3,5%, θα έπρεπε ο στοχος να είναι κοντά στο 1,5%-2%».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...