382
Ο Λίντμπεργκ σε έκθεση έργου του στη Γερμανία | REUTERS/Christian Charisius/File Photo

Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Πίτερ Λίντμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 14:09
Ο Λίντμπεργκ σε έκθεση έργου του στη Γερμανία
|REUTERS/Christian Charisius/File Photo

Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Πίτερ Λίντμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 14:09

Ο γερμανός φωτογράφος Πέτερ Λίντμπεργκ, τον οποίο τα διάσημα μοντέλα του φώναζαν Πίτερ, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 74 ετών.

Την ανακοίνωση έκανε η οικογένεια του χωρίς να αναφερθεί στα αίτια του θανάτου.

Γεννήθηκε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανία και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Τη δεκαετία του 70 δούλεψε για το περιοδικό Stern, το οποίο διατηρούσε τότε συνεργασίες με μεγάλους της φωτογραφίας όπως τον Χέλμουτ Νιούτον.

Το 1978 μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεχίσει από εκεί την καριέρα του. Είχε συνεργαστεί με κορυφαία περιοδικά (Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, New Yorker μεταξύ άλλων) ενώ, μεταξύ άλλων, είχε φωτογραφίσει και για το περίφημο ημερολόγιο της Pirelli.

Η σουηδέζα ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ, φωτογραφημένη στη Νέα Υόρκη το 2015 για το περιοδικό «W» // © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery
Η θρυλική και πρωτοπόρος χορογράφος Πίνα Μπάους το 1996. // © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery
Η Ούμα Θέρμαν στο Λος Αντζελες το 2011 // © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery

Φωτογραφίες συνήθως ασπρόμαυρες χαρακτήριζαν το έργο του, όπως σημειώνει ο Monde. Ηταν ένας από αυτούς που συνεισέφεραν στη δημιουργία του φαινομένου των σούπερ μόντελ τη δεκαετία του ’90, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Ο ίδιος πάντως είχε αρνητική γνώμη για τη μόδα: «Είναι σαν την αγελάδα που μασά, καταπίνει και αναμασά κάτι συνέχεια», έλεγε.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, το 2016, έλεγε ότι οι φωτογράφοι «είμαστε εδώ για να απελευθερώσουμε τις γυναίκες από την δικτατορία της τελειότητας και της νεότητας. Η βιομηχανία κάνει τη δουλειά της, έχει προϊόντα να πουλήσει αλλά ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να την ακολουθήσει», έλεγε και καταφερόταν κατά του Photoshop που «φτιάχνει ρομπότ, σαν να είναι πλεονέκτημα να είσαι 1,80 και 45 κιλά».

Η τελευταία συνεργασία του ήταν στο τεύχος Σεπτεμβρίου της αγγλικής Vogue το οποίο φιλοξενεί πορτρέτα γυναικών που κάνουν τη διαφορά.

Φωτογράφησε την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντ Αρντερν, την ηθοποιό Σάλμα Χάγεκ και την ακτιβίστρια Γκρέτα Θούνμπεργκ, όλες φυσικές, αμακιγιάριστες και ανεπιτήδευτες.

Ο Λίντμπεργκ είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τέσσερις γιους και επτά εγγόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...