434
Μια στοίβα με 2,6 εκατ. μπολίβαρ (περίπου 0,3 ευρώ) και ένα ρολό χαρτί τουαλέτας με την ίδια αξία σε μίνι μάρκετ στο Καράκας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Μαδούρο αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 34 φορές!

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 11:25
Μια στοίβα με 2,6 εκατ. μπολίβαρ (περίπου 0,3 ευρώ) και ένα ρολό χαρτί τουαλέτας με την ίδια αξία σε μίνι μάρκετ στο Καράκας
| REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Μαδούρο αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 34 φορές!

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 11:25

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34 φορές, μια είδηση που δείχνει ανάγλυφα την τραγική κατάσταση της οικονομίας.

Μόνο σε μια χώρα με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, όπως η Βενεζουέλα, θα είχε νόημα μια τέτοια αύξηση, που κινδυνεύει να εκμηδενιστεί σε μερικές ημέρες -αν όχι και ώρες- από την άνοδο των ονομαστικών τιμών.

Ο πρόεδρος, πάντως, δεν διευκρίνισε από πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, που εντάσσεται στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι μισθοί θα συνδεθούν με την αξία του Petro, του κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιεί η Βενεζουέλα, με το οποίο ευελπιστεί ότι θα παρακάμψει την έλλειψη ρευστότητας και τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Κάθε Petro ισούται με 60 δολάρια, βάσει της τιμής του βαρελιού πετρελαίου της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

«Καθόρισα τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τη μισθολογική βάση με βάση τη μέση τιμή του Petro, στα 1.800 μπολίβαρ (εννοώντας το νέο νόμισμα, που έχει πέντε μηδενικά λιγότερα από το σημερινό)», ανακοίνωσε ο Μαδούρο.

Με βάση την τιμή του σημερινού μπολίβαρ, το κατώτατο εισόδημα θα περάσει από τα 5,2 εκατ. (λιγότερο από ένα δολάριο στην μαύρη αγορά, που κυριαρχεί στην οικονομία της χώρας) στα 180 εκατ. (περίπου 28 δολάρια). Η αναπροσαρμογή αυτή, ύψους 3.464%, είναι η πέμπτη σε έναν χρόνο.

Το κατώτατο εισόδημα, που δεν αρκεί για να αγοράσει κανείς ένα κιλό κρέας, κατέρρευσε εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού, που σύμφωνα με το ΔΝΤ ενδέχεται να φθάσει και το 1.000.000% το τρέχον έτος.

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε στο μήνυμά του πως θα εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ανακοίνωσε πως το κράτος θα αναλάβει για 90 ημέρες να καλύψει τη διαφορά από την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλες τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Μετανάστες από τη Βενεζουέλα, πιθανόν χωρίς χαρτιά, που κρατούνται από την αστυνομία του Περού (REUTERS/Guadalupe Pardo)

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι Βενεζουελάνοι προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο από την χώρα σε αναζήτηση όχι μόνο ενός καλύτερου μέλλοντος αλλά πρωτίστως στην εξασφάλιση μια στοιχειωδώς ανεκτής διαβίωσης.

Έτσι, αντιμέτωπο με τις ροές ανθρώπων που πασχίζουν να ξεφύγουν από την κρίση στη Βενεζουέλα, το Περού πρόκειται από τις 25 Αυγούστου να απαιτεί επίδειξη διαβατηρίου για όσους πολίτες από τη χώρα εκείνη επιθυμούν να εγκατασταθούν στο έδαφός του.

Πάνω από μισό εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας έχουν καταφύγει στον Ισημερινό από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Ωστόσο, μόνον το 20% όσων φθάνουν στον Ισημερινό παραμένουν στη χώρα αυτή, με τους υπόλοιπους να συνεχίζουν την περιπλάνησή τους προς το Περού και τη Χιλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...