481
Νίκος Κοτζιάς και Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη φωτογραφία από την πρώτη τους συνάντηση μετά την παραίτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω Καμμένου | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κοτζιάς «καρφώνει» ξανά τον Τσίπρα, για τη συμφωνία της ΑΟΖ με την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 10:57
Νίκος Κοτζιάς και Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη φωτογραφία από την πρώτη τους συνάντηση μετά την παραίτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω Καμμένου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κοτζιάς «καρφώνει» ξανά τον Τσίπρα, για τη συμφωνία της ΑΟΖ με την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 10:57

Μετά τη διπλωματική επιτυχία του Νίκου Δένδια με την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τους Ιταλούς – της πρώτης που υπέγραψε ποτέ η Ελλάδα- ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ψήγματα υπεύθυνης αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας τη συμφωνία και χαρακτηρίζοντας τη, δια του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση, ως «αναμφισβήτητα θετική».

Το κλίμα εθνικής συναίνεσης με αφορμή την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, χαιρέτισε άλλωστε με τη σειρά του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή την Τετάρτη (εδώ).

Και ενώ όλοι έδειχναν να απολαμβάνουν την στιγμή αυτή εθνικής ομοψυχίας για τη σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας (σε μία δύσκολη μάλιστα συγκυρία κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στη βάση των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων Ερντογάν – Σαράζ), ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να σημειώσει ότι ο 2016 είχε φτάσει σε αντίστοιχη συμφωνία για το θέμα της ΑΟΖ με τον τότε ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Δεν προχώρησε όμως, διότι όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τον απέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσίπρα, ο λόγος για τη στάση αυτή του κ. Κοτζιά, ήταν η αντίδραση που θα είχε η Νέα Δημοκρατία έναντι της υπογραφής μίας συμφωνίας για την ΑΟΖ με τους Ιταλούς, και συγκεκριμένα για τα δικαιώματα στους ιταλούς ψαράδες (σ.σ. το περιβόητο ζήτημα για τα δικαιώματα αλιείας της κόκκινης γαρίδας) και την μειωμένη επήρεια σε ορισμένα νησιά.

«Για αυτό τότε αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε. Η διαφορά είναι ότι τώρα υπάρχει το τουρκολιβυκό σύμφωνο», είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την αναφορά του στη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με τη Ρώμη.

Ακούγοντας τον πρώην προϊστάμενό του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς εξοργίστηκε και για μία ακόμη φορά προέβη σε ένα βιτριολικό σχόλιο για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συνοδοιπόρους του στην Κουμουνδούρου σε κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.

«Δεν αληθεύει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει πολλές φορές σε μισές αλήθειες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Υπενθύμισε μάλιστα πως είχε εισηγηθεί επί των ημερών του στο ΥΠΕΞ «να κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού κλείσουμε τους κόλπους».

«Η ΑΟΖ είναι δικαιώματα ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη και οι κόλποι είναι κυριαρχία. Η ΑΟΖ δεν έχει κυριαρχία», θέλησε να υπογραμμίσει   ο κ. Κοτζιάς, , διαψεύδοντας τον πρώην πρωθυπουργό που του επέρριψε την ευθύνη για την μη υπογραφή της συμφωνίας με του Ιταλούς λόγω «του φόβου της τεράστιας κριτικής και επίθεσης από την αντιπολίτευση».

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο στην προβληματική όπως αποδεικνύεται σχέση του κ. Κοτζιά με τον κ. Τσιπρα που είχε αφήσει να λιμνάζουν ζητήματα κρίσιμης σημασίας όπως αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία (σ.σ. και μάλιστα πριν από την υπογραφή των παράνομων τουρκολυβικών μνημονίων, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις σημερινές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...