430
O κ. Τσίπρας πήρε τη γραβάτα του κ. Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ, όμως, συμπεριφέρεται σαν να πήρε πολλά περισσότερα... | INTIMENEWS

Μόνος στο Μακεδονικό

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 10 Δεκεμβρίου 2018, 00:20
O κ. Τσίπρας πήρε τη γραβάτα του κ. Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ, όμως, συμπεριφέρεται σαν να πήρε πολλά περισσότερα...
|INTIMENEWS

Μόνος στο Μακεδονικό

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 10 Δεκεμβρίου 2018, 00:20

Το απόγευμα της Δευτέρας στο Μεταξουργείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, έχοντας ανάμεσά τους τον Κωστή Χατζηδάκη. Η συνεύρεση τους θα εξυπηρετήσει την παρουσίαση βιβλίου που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Λογικά δεν θα δεχθούν ερωτήσεις, ίσως όμως αφήσουν τίποτα χαμόγελα να πέσουν πάνω σε σχόλια για ενδεχόμενη εκλογική σύμπραξη. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να κάνει το σενάριο πιο προσιτό στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα έδωσαν στο Ποτάμι την ευκαιρία απαγκίστρωσης από την αρχική δέσμευση για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τις τελευταίες ημέρες ο Θεοδωράκης επαναλαμβάνει με εμμονική συνέπεια ότι οι αλυτρωτισμοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Το Μαξίμου αναρωτήθηκε αν ο επικεφαλής του Ποταμιού σκοπεύει να ψηφίσει τη συμφωνία. Και ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Ποταμιού, απάντησε παραπέμποντας στις δηλώσεις Θεοδωράκη.

Το Μακεδονικό ήταν, πράγματι, το μεγάλο εμπόδιο στην προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού. Από τη στιγμή που ο Θεοδωράκης αναθεωρεί τη στάση του έναντι της συμφωνίας, τα πάντα είναι ανοιχτά και μένει να δούμε αν και πώς θα εξελιχθούν. Ο δε Αλέξης Τσίπρας μένει με τον μουτζούρη στο χέρι.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες 151 ψήφοι υπέρ της συμφωνίας. Θεωρητικά επικυρώνεται και με λιγότερες ψήφους όμως, αν συμβεί αυτό, το πλήγμα για το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης θα είναι σημαντικό. Έχουμε τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, συν την Κατερίνα Παπακώστα, τον Χάρη Θεοχάρη (ο ίδιος δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει) και τον Σπύρο Δανέλλη. Σε αυτούς αν προστεθούν οι Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος φτάνουμε στους 150. Μένει και ο Αριστείδης Φωκάς από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Μέχρι εκεί.

Έτσι λοιπόν και η συμφωνία έρθει στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο κέντρο μίας γκρίζας εικόνας. Ο εταίρος του θα αποσυρθεί από το κυβερνητικό σχήμα, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταγγέλλει το περιεχόμενο της συμφωνίας και ο ίδιος θα υποστεί πολιτικό τραύμα επικυρώνοντας μία συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους ή, τέλος πάντων, με μπαλώματα.

Εδώ βέβαια στον Πρωθυπουργό ταιριάζει ένα μεγαλοπρεπές «ας πρόσεχε». Διότι πήρε το ρίσκο, ανέλαβε την ευθύνη, αλλά μέχρι στιγμής ο Ζάεφ τον αδειάζει μεγαλοπρεπώς. Το πιθανότερο είναι να μαζευτεί όταν τελειώσουν όλα. Ωστόσο τίποτα δεν εμποδίζει τον ίδιο ή κάποιο διάδοχό του να εμφανίζει κατοίκους της Ελλάδας οι οποίοι, κάνοντας χρήση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, θα δηλώνουν αλύτρωτοι Μακεδόνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να γράψει Ιστορία με την επίλυση του Μακεδονικού ως πολιτική παρακαταθήκη. Δεν του βγήκε ούτε αυτό το σχέδιο. Ξεκίνησε με πρόθεση να διασπάσει τη ΝΔ και τώρα κινδυνεύει να μείνει έκθετος, αποδυναμωμένος και ελεγχόμενος για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε. Ο Νίκος Κοτζιάς φρόντισε να βγει από το κάδρο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News