1243
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην επινίκια ομιλία του έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η νύχτα που ο Κασσελάκης έγινε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 22:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2023, 23:55
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην επινίκια ομιλία του έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η νύχτα που ο Κασσελάκης έγινε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 22:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2023, 23:55

Πριν από έναν μήνα δεν τον ήξερε σχεδόν κανείς —παρά μόνο ίσως ο Αλέξης Τσίπρας που τον είχε επιλέξει για μια θέση χαμηλά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου (δεν πήγε καλά αυτό) και όσοι τον ετοίμαζαν για το μεγάλο πολιτικό ρεσάλτο. Τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, ένας πολιτικός από το πουθενά με μια κάποια –και όχι απολύτως ξεκάθαρη– επιχειρηματική καριέρα στις ΗΠΑ, είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας: αυτός θα διαδεχτεί τον παραιτηθέντα κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο απερχόμενος πρόεδρος θα υποδεχτεί τον νικητή όχι στην Κουμουνδούρου αλλά στο γραφείο του στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν λίγο μετά τις 11 μ.μ. έδωσαν στον 35χρονο κ. Κασσελάκη ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο προβάδισμα έναντι της Εφης Αχτσιόγλου, πρώην υπουργού, η οποία είχε τη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ήταν το φαβορί για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα μέχρι και την εμφάνιση του νεαρού υποψηφίου από την Αμερική.

Στο 75% της ενσωμάτωσης και όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Δρόσος, επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης έπαιρνε 56,69%, ενώ η κυρία Αχτσιόγλου 43,31%.

Η Εφη Αχτσιόγλου μπήκε στη μάχη της δεύτερης Κυριακής με 12.864 ψήφους διαφορά – τόσες έπρεπε να καλύψει για να προσπεράσει τον αντίπαλο της, o οποίος στις κάλπες της 17ης Σεπτεμβρίου είχε ένα 44,91%. Δεν τα κατάφερε. Στο 75% της ενσωμάτωσης, ο κ. Κασσελάκης έπαιρνε 56.461 ψήφους και η κυρία Αχτσιόγλου 43.139, η διαφορά τους δηλαδή αυξήθηκε αντί να μειωθεί.

Αργότερα, στο 97,39% της ενσωμάτωσης, στα 522 από τα 536 εκλογικά τμήματα, ο κ. Κασσελάκης μετρούσε 70.810 ψήφους και ποσοστό 56,04%, έναντι 55.546 ψήφων της κυρίας Αχτσιόγλου (43,96%). Και τα τελικά αποτελέσματα – πλην δυο τμημάτων – ήταν: Κασσελάκης 74.285 ψήφοι (55,98%), Αχτσιόγλου 58.425 ψήφοι (44,2%). Συνολικά ψήφισαν 134.420 με 132.710 έγκυρα. Τα άκυρα-λευκά ήταν 1.710 από τα οποία, 1.056 λευκά.

Ο κ. Δρόσος συνεχάρη τα περίπου 135.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «έδωσαν μία πολλαπλή και δύσκολη εκλογική μάχη». Επίσης ευχαρίστησε και «τους συντρόφους της ΚΕΦΕ που εγγυήθηκε την καλή διεξαγωγή με ομόφωνες αποφάσεις και σε κλίμα συνεργασίας καθώς και τις εφορευτικές επιτροπές σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας». Ο κ. Δρόσος επεσήμανε ότι ήταν μία απαιτητική διαδικασία και θύμισε ότι στο παρελθόν ένα άλλο κόμμα «τα μούσκεψε» στις δικές του εκλογές, εννοώντας τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η κυρία Αχτσιόγλου τηλεφώνησε στον κ. Κασσελάκη για να τον συγχαρεί. Αν έχει κάποιο ενδιαφέρον, στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να συγχαρεί τον νικητή και αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι η Αριστερά «είναι μαθημένη στα δύσκολα».

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των αποτελεσμάτων, η κυρία Αχτσιόγλου απέτυχε να κλείσει την «ψαλίδα», τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια, ιδίως στην Κρήτη.

Λίγο μετά τις 11.20 μ.μ. η κυρία Αχτσιόγλου έσπευσε στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

«Η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάει προς εμάς», ήταν το μήνυμά της, στις δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ.

«Από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα», σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου.

Η Εφη Αχτσιόγλου στις δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ (INTIMENEWS)

Η ίδια φρόντισε να ευχαριστήσει προσωπικά δύο βουλευτές, τον Αλέξη Χαρίτση από τη Μεσσηνία και τον Νάσο Ηλιόπουλο από την Α’ Αθηνών, για τη στήριξή τους –«η διαρκής παρουσία τους δίπλα μου ήταν για μένα μια ένδειξη ότι αυτή η μάχη είχε αξία», είπε, σε μια δήλωση που από κάποιους ερμηνεύτηκε ως μήνυμα στη νέα ηγεσία ότι έχει κορυφαίους βουλευτές στο πλευρό της

Συγκινημένη επίσης, ευχαρίστησε τον μικρό γιο της στον οποίο υποσχέθηκε ότι από αύριο θα τη βλέπει περισσότερο. «Παρότι δεν καταλαβαίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, έδειξε τεράστια υπομονή απέναντι στη μητέρα του και να του υποσχεθώ ότι από αύριο τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα για μας» είπε.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε και στους δύο υποψήφιους, τον νικητή κ. Κασσελάκη και την ηττημένη κυρία Αχτσιόγλου και τους συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσαν.

Ο Νίκος Παππάς, διεκδικητής της αρχηγίας στον πρώτο γύρο, πανηγυρίζει έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου καθώς είχε στηρίξει τον κ. Κασσελάκη στις επαναλληπτικές εκλογές (INTIMENEWS)
H Ρένα Δούρου στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Ηταν από αυτές που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη καθώς με την κυρία Αχτσιόγλου τη χωρίζει και η αντιπαλότητα στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα Αθηνών (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Ακολούθησε μια πιο πανηγυρική, αλλά και κάπως γραφική, κατάσταση στα γραφεία της Κουμουνδούρου, όπου έσπευσαν όχι μόνο υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου κ.ά, αλλά και συγγενείς του νικητή όπως η μητέρα και ο θείος του. Ο τελευταίος μάλιστα, μίλησε και στα κανάλια.

«Είναι επικοινωνιακός, είναι ταλαντούχος. Έχει καλούς συμβούλους δίπλα του», είπε για τον κ. Κασσελάκη και προσέθεσε: «Έχει σχέση με την πολιτική. Είχε από παλιά και τώρα εξελίχθηκε. Ευχήθηκα να στηρίζει τη ζωή του στην αλήθεια, το ρητό το λατινικό “vita di perdere vero” να το κάνει πράξη».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο θριαμβευτής της εκλογικής διαδικασίας βγήκε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και εκφώνησε την επινίκια ομιλία του, υπό συνθήματα κάποιων υποστηρικτών του: «Στέφανε γερά, να πέσει η Δεξιά», «να ΄τος, να ΄τος ο Πρωθυπουργός» κλπ.

«Σήμερα το φως κέρδισε, η ελπίδα γίνεται το μέλλον μας» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η σκέψη μου είναι πρώτα απ’ όλα με τους πληγέντες στην Θεσσαλία οι οποίοι έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες. Είναι αυτή τη στιγμή μόνοι τους και έχουνε μπροστά τους μία άλλη μεγάλη δυσκολία. Εύχομαι η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό τους και να λάβει κάθε προληπτικό μέτρο. Από εδω και πέρα έχουν την υποστήριξη όλων μας».

Στη συνέχεια είπε: «Έχω να πω μερικά ευχαριστώ, πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ τα 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή αλλά και σήμερα. Έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα μείνει εδώ και θα κερδίζει από δω και πέρα».

Ο κ. Κασσελάκης φρόντισε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον κ. Παππά —ο οποίος είχε προσφέρει δημόσια τη στήριξή του την περασμένη Τρίτη— και τον ανέβασε πάνω στην εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από το έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου. Στην εξέδρα εξάλλου ανέβηκε και ο σύντροφος του κ. Κασσελάκη, ο Τάιλερ.

O Νίκος Παππάς κατενθουσιασμένος αγκαλιά με τον Στέφανο Κασσελάκη (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

«Πάνω απ’ όλα θα ευχαριστήσω τη δική μου προσωπική οικογένεια, που είναι ο Τάιλερ και η Φάρλι η σκυλίτσα μας», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας στον Τάιλερ, στα αγγλικά, ότι είναι ο λόγος που βρίσκεται εδώ.

«Επικοινώνησα με την Έφη Αχτσιόγλου και της έδωσα συγχαρητήρια για τον αγώνα που έδωσε και της είπα ότι την εκτιμώ και ότι προσβλέπω στη συνεργασία της. (…) Δεν είμαι φαινόμενο, είμαι η φωνή μιας κοινωνίας. Δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ», τόνισε και το επανέλαβε άλλες δυο τρεις φορές.

«Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα. Αλλά στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος», προσέθεσε. Υποσχέθηκε δε ότι το πρώτο του ταξίδι θα γίνει στην Κύπρο, προφανώς σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το λάθος περί «κρατιδίου» των Τούρκων που εκστόμισε την περασμένη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...