500
Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 | Credit: Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο ήλιος «έβαλε» το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 16:31
Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022
|Credit: Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο ήλιος «έβαλε» το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 16:31

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το 2022 για πρώτη φορά μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από ό,τι το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Euronews «μέσα από την αναταραχή του 2022 -από τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία έως την ξηρασία λόγω του κλίματος και την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου- η μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια συνεχίστηκε».

«Η Ευρώπη έχει αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης», ανέφερε ο αναλυτής Ντέιβ Τζόουνς της δεξαμενής σκέψης Ember που επεξεργάζεται πολλά δεδομένα. «Οι κραδασμοί του 2022 προκάλεσαν μόνο μια μικρή αυξομείωση στην ενέργεια που προήλθε από άνθρακα και ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οποιοσδήποτε φόβος για ανάκαμψη του άνθρακα είναι πλέον νεκρός».

Σύμφωνα με την έκθεση της Ember, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα το 2022 . Δεύτερη ήδη στη σχετική λίστα (είναι διαθέσιμη εδώ) μετά την Ολλανδία βρίσκεται η Ελλάδα.

Η χώρα μας παρήγαγε το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο, ενώ τoν ποσοστό της πρώτης Ολλανδίας να είναι στο 14%.

«Η Ελλάδα λειτούργησε αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πέντε ώρες τον Οκτώβριο και αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της ηλιακής ισχύος 8 GW ως το 2030 μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή επτά χρόνια νωρίτερα» σημείωσαν οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση.

Η πρώτη πεντάδα των χωρών συμπληρώνεται με την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ισπανία.

Οι αναλυτές της ενεργειακής αγοράς που μίλησαν στο Euronews συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο για να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο του Πούτιν.

H Ember παρατήρησε πάντως στην έκθεσή της ότι η απομάκρυνση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα ανακόπηκε από τις δίδυμες κρίσεις στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2022. Μια ξηρασία που συμβαίνει μία φορά στα 500 χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο υδροηλεκτρικής παραγωγής τουλάχιστον από το 2000. Παράλληλα υπήρξαν διακοπές παραγωγής από τις γαλλικές και τις γερμανικές πυρηνικές μονάδες.

Αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο χάσμα 185 TWh στην παραγωγή, ίσο με το 7% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2022. Τα πέντε έκτα του χάσματος καλύφθηκαν από περισσότερη αιολική και ηλιακή παραγωγή αλλά και από τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή φυσικού αερίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (+0,8%). Παράλληλα η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εμπόδισαν μια πολύ μεγαλύτερη επιστροφή στον άνθρακα. Ετσι, η ενέργεια από άνθρακα αυξήθηκε κατά μόλις 1,5% για να παραχθεί το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2022, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα του 2018.

Το 2023 αναμένονται θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την Ember «η υδροηλεκτρική παραγωγή θα ανακάμψει, οι γαλλικές πυρηνικές μονάδες θα επιστρέψουν, η ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας θα επιταχυνθεί και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες. Το 2023, η Ευρώπη θα δει μια τεράστια πτώση στη χρήση ορυκτών καυσίμων και κυρίως της ενέργειας από φυσικό αέριο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...