445
Ο Τζον Γουέιν δεν έχει πια πέραση στην τουρκική Αγρια Ανατολή | CreativeProtagon

Ο Ερντογάν λογοκρίνει και τον… Τζον Γουέιν

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2018, 18:02
Ο Τζον Γουέιν δεν έχει πια πέραση στην τουρκική Αγρια Ανατολή
|CreativeProtagon

Ο Ερντογάν λογοκρίνει και τον… Τζον Γουέιν

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2018, 18:02

Εως και πριν από μερικές ημέρες η καλύτερη ημέρα για τους φανατικούς των γουέστερν στην Τουρκία ήταν η Κυριακή. Γιατί κάθε πρωί το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης TRT προέβαλε μια ταινία με καουμπόηδες και ινδιάνους, κυρίως παλιές παραγωγές, με πρωταγωνιστές κατεξοχήν αμερικανούς ηθοποιούς όπως ο Τζον Γουέιν, ο απόλυτος αστέρας των ταινιών της Άγριας Δύσης, με περισσότερα από 80 γουέστερν στο βιογραφικό του. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για μια τηλεοπτική παράδοση πολλών ετών που άρχισε κατά τη δεκαετία του ’80. Η οποία, όμως, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Λόγω τη σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία του Ερντογάν και τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Γιατί η απόφαση κατά πάσα πιθανότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης της Τουρκίας στους δασμούς που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ως αντίποινα για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον από τις τουρκικές Αρχές. Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «συνωμοσία» κατά της χώρας του, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τακτικισμούς. Αλλά η τύχη του Μπράνσον αποτελεί ένα από τα πολλά αγκάθια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική κρίση που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν. Στη Συρία τα συμφέροντά τους κάθε άλλο παρά συγκλίνουν ενώ οι ΗΠΑ εναντιώνονται με κάθε μέσο στην απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Αλλά κανένας δεν περίμενε ότι θα την πλήρωναν και οι λάτρεις των γουέστερν, οι οποίοι θα πρέπει να συνηθίσουν τις εγχώριες τηλεοπτικές παραγωγές. Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα η απόφαση δυσαρέστησε πολλούς από τους τηλεθεατές. Ηθικολογώντας, ωστόσο, ένας τηλεοπτικός σχολιαστής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, υπογραμμίζοντας πως τα γουέστερν είναι κάθε άλλο παρά επιμορφωτικά, καθώς οι καουμπόηδες αναδεικνύονται ως ήρωες, σκοτώνοντας ανθρώπους.

Ενδέχεται, όμως, οι τούρκοι λογοκριτές να μην γνωρίζουν –αναφέρει η Corriere della Sera– ότι ένας από τους αφανείς πρωταγωνιστές της κατάκτησης των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών (και του αφανισμού των τοπικών πληθυσμών) κατά τον 19ο αιώνα ήταν υπήκοος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ονομαζόταν Χαντίζ Αλί και ήταν ένας πρώην χριστιανός, με καταγωγή από τη Σμύρνη, που ασπάστηκε το Ισλάμ. Το 1856 κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να καταλήξει στη συνέχεια στις ΗΠΑ μαζί μια ομάδα καμηλιέρηδων. Οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει να μεταφέρουν στη χώρα τους περί τις τριάντα καμήλες για τις εξοντωτικές αποστολές τους στις αχανείς εκτάσεις της Αγριας Δύσης. Μάλιστα, ένας αξιωματικός προέβη και στη διάνοιξη μιας «οδού» που συνέδεε την Αριζόνα με την Καλιφόρνια, καβάλα στα σκληροτράχηλα και συμπαθή μηρυκαστικά από την Ανατολή. Στο τέλος, όμως, το όλο εγχείρημα εγκαταλείφθηκε καθώς οι καμήλες αποδείχτηκαν λιγότερο προσαρμοστικές. Αφότου αποστρατεύτηκε, ο Αλί ασχολήθηκε με το εμπόριο (καμηλών) ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με το αμερικανικό ιππικό. Η ιστορία της ζωής του είναι σίγουρα ξεχωριστή και για τον λόγο αυτό θα μπορούσε το τουρκικό TRT να επιλέξει να την αφηγηθεί τηλεοπτικά, τιμώντας τη συμμετοχή ενός Οθωμανού στην κατάκτηση της Άγριας Δύσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...