364
Ο Ερντογάν σε φωτογραφία αρχείου ενώ κάνει δηλώσεις, στην Αγκυρα | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

O Ερντογάν κάνει ανοίγματα στο Ισραήλ μέσω της ΜΙΤ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 17:55
Ο Ερντογάν σε φωτογραφία αρχείου ενώ κάνει δηλώσεις, στην Αγκυρα
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

O Ερντογάν κάνει ανοίγματα στο Ισραήλ μέσω της ΜΙΤ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 17:55

«Επίθεση φιλίας» στο Ισραήλ επιχειρεί ξαφνικά στο παρασκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας ότι η Ουάσινγκτον του έχει γυρίσει την πλάτη τελευταία, και ότι Τελ Αβίβ, Κάιρο και Εμιράτα συντάσσονται με την Αθήνα.

Η αραβόφωνη εφημερίδα Al-Monitor αποκάλυψε πως ο επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν έχει αναλάβει προσωπικά, με εντολή Ερντογάν, αποστολή προσέγγισης και αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και, ήδη, έχει κάνει τρεις μυστικές συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Και όλα αυτά ενώ το 2018, ο Ερντογάν έδιωχνε τον ισραηλινο πρεσβευτή από την Αγκυρα λόγω της αιματηρής επίθεσης του στρατού του Ισραήλ στην Γάζα και της απόφασης της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, είναι γνωστό πως η Χαμάς χρησιμοποιεί την Κωνσταντινούπολη ως ορμητήριο για να πολεμάει το Ισραήλ με τις ευλογίες της τουρκικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η μεγάλη αλλαγή δεν είναι άλλη από την όλο και πιο έντονη απομόνωση της Αγκυρας από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες, την οποία θέλει να σταματήσει με οποιοδήποτε τρόπο, ο Ερντογάν.

«Οταν η Τουρκία αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται προς μια νέα συμμαχία στην περιοχή, έστειλε τους ανιχνευτές της στην Ουάσινγκτον για να διερευνήσει εάν μπορούσαν να σπάσουν οι όλο και πιο ισχυρές γέφυρες μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας», γράφει η Jerusalem Post.

Οταν μετά από έναν χρόνο είδε πως η προσπάθεια δεν αποδίδει, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως «εργαλείο» το Ισραήλ.

«Στην Αγκυρα», γράφει η αραβική Al-Monitor, «υπάρχει η κλιμακούμενη ανησυχία πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι λιγότερο επιεικής απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν –είτε αυτή εκφράζεται με τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, είτε με την αποστολή στρατού στην Λιβύη, είτε με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο».

Ετσι, ο Ερντογάν στράφηκε ξανά προς το Ισραήλ, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν το Τελ Αβίβ -και κατ’ επέκτασιν η Ουάσινγκτον- επιθυμούν την προσέγγιση.

«Στο παρελθόν, η Τουρκία χρησιμοποιούσε αυτές τις «επιθέσεις φιλίας» για να σαμποτάρει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη. Μένει να φανεί εάν το Ισραήλ είναι και σήμερα πρόθυμο να μετατραπεί ξανά σε εργαλείο της κυβέρνησης της Αγκυρας», ανέφερε το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...