572
Η Λότα Κροκ από το Αμστερνταμ | BYCS/Facebook

Η μικρή Ολλανδέζα που έγινε «δήμαρχος ποδηλασίας»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 11:00
Η Λότα Κροκ από το Αμστερνταμ
|BYCS/Facebook

Η μικρή Ολλανδέζα που έγινε «δήμαρχος ποδηλασίας»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 11:00

Η εννιάχρονη Λότα Κροκ από το Αμστερνταμ, δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το ποδήλατό της. Ακόμη και στις χαοτικές -για τα ολλανδικά δεδομένα- ώρες αιχμής, εκείνη κυκλοφορεί με το ποδήλατό της και πέφτει πάνω σε εικόνες και καταστάσεις πολύ δύσκολες, ίσως και επικίνδυνες για ένα παιδί. Οπως το να βλέπεις ξαφνικά να έρχονται προς το μέρος σου τέσσερα διαφορετικά τραμ από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, η μικρή Λότα, είναι η πρώτη «δήμαρχος ποδηλασίας» στον κόσμο με περιοχή δικαιοδοσίας, ολόκληρο το Αμστερνταμ, μία από τις δημοφιλέστερες ποδηλατουπόλεις παγκοσμίως. Δουλειά της είναι να εμπνέει τους μικρούς ποδηλάτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους σε καθημερινή βάση και να ενημερώνει για τα εμπόδια και τα προβλήματα που συναντούν οι μικροί ποδηλάτες στον δρόμο τους.

Θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για την πιο εύκολη δουλειά του κόσμου σε μία πόλη γνωστή ως η παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδηλάτου. Ο αριθμός των ποδηλάτων στην ολλανδική πρωτεύουσα φτάνει τα 881.000- περισσότερα από τους 850.000 κατοίκους της, ενώ το 63% του πληθυσμού, μετακινείται σε καθημερινή βάση με ποδήλατο.

Ενα τεράστιο πάρκινγκ ποδηλάτων στο κέντρο του Αμστερνταμ

Για τα παιδιά στο Αμστερνταμ όμως οι δρόμοι δεν είναι στρωμένοι με… τουλίπες, καθώς τα προβλήματα είναι αρκετά: «Τα τρία βασικότερα προβλήματα για εμάς είναι τα αυτοκίνητα, οι τουρίστες που χρησιμοποιούν ποδήλατα και τα σκούτερ. Τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στους δρόμους, οι τουρίστες είναι απρόβλεπτοι και σταματούν απότομα εκεί που δεν το περιμένεις, ενώ τα σκούτερ, σχεδόν περνούν από πάνω σου».

Η Λότα απέκτησε τον τίτλο της νεότερης «δημάρχου ποδηλασίας» τον Ιούνιο του 2018, όταν κέρδισε έναν διαγωνισμό, που ζητούσε από παιδιά να προτείνουν λύσεις για το πώς η παιδική ποδηλασία θα μπορούσε να γίνει πιο ασφαλής και πιο διασκεδαστική.

Στο Αμστερνταμ υπάρχουν συνολικά 125.000 μικροί ποδηλάτες, οι οποίοι έχουν βρει πλέον μία ένθερμη εμψυχώτρια στο όμορφο πρόσωπο της Λότα. Μπορεί να ακούγεται περιττό για μία πόλη σαν το Αμστερνταμ να έχει ένα άτομο που θα παρακινεί κόσμο να κάνει πιο συχνά ποδήλατο, και όμως, δεν είναι. Στη συγκεκριμένη πρωτεύουσα ζουν άνθρωποι από 200 διαφορετικές κουλτούρες, και επομένως, πολλοί από αυτούς, δεν θεωρούν ότι το ποδήλατο είναι ένας ασφαλής τρόπος μετακίνησης.

Πολλά παιδιά παίρνουν το λεωφορείο για να πάνε στο σχολείο, ή μετακινούνται με σκούτερ με το που θα κλείσουν τα 16 και, όταν μεγαλώσουν, πηγαίνουν στη δουλειά με αυτοκίνητο.

Η καθημερινότητα της Λότα είναι πολυάσχολη από τότε που ανέλαβε αυτή τη νευραλγική θέση: δίνει συνεντεύξεις, εγκαινιάζει ποδηλατοδρομίες, είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στο event τού Amsterdam Light Parade, κατά το οποίο οι κάτοικοι του Αμστερνταμ διακοσμούν τα ποδήλατά τους με φωτάκια.

H μικρή Λότα, η πρώτη «δήμαρχος ποδηλασίας»

Αυτή την περίοδο, η εννιάχρονη «δήμαρχος ποδηλασίας» σχεδιάζει να συναντηθεί με τη δήμαρχο του Αμστερνταμ, Φέμκε Χάσελμα, προκειμένου να συζητήσει κάποιες από τις καινούργιες της ιδέες. Οπως το να δημιουργηθεί ένα πάρκο ειδικά για την παιδική εκμάθηση ποδηλάτου. Αλλά και μία συγκεκριμένη εφαρμογή για smartphone, που θα πληροφορεί τους τουρίστες της πόλης που χρησιμοποιούν ποδήλατο, για τους κανόνες που ισχύουν και οι ίδιοι οφείλουν να ακολουθούν.

Ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα της μικρούλας Λότα, οι «δήμαρχοι ποδηλασίας» ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αντίστοιχα πόστα για μικρούς συμβούλους τους. Το σκεπτικό είναι απλό: όταν βλέπεις την πόλη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, αυτομάτως την κάνεις πιο λειτουργική για όλους. Μία πόλη που είναι φιλική προς ένα οκτάχρονο, είναι εξίσου φιλική και προς έναν 88χρονο!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...