534
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αλλά πολλές περιοχές θα ακριβύνουν με τις νέες αντικειμενικές

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 09:37
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αλλά πολλές περιοχές θα ακριβύνουν με τις νέες αντικειμενικές

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 09:37

O ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί κι άλλο –το προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή. Ομως παράλληλα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Και όπου διαβάζει κανείς «αναπροσαρμογή», θα πρέπει να καταλαβαίνει ευθυγράμμιση με τις εμπορικές αξίες και άρα αύξηση των τιμών, επομένως και αύξηση της φορολογητέας βάσης υπολογισμού διαφόρων φόρων

Οπως ανέφεραν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της  Μαρίας Βουργάνα, πριν από το καλοκαίρι του 2020 τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα έχουν νέες αξίες, ενώ περισσότερες από 3.000 περιοχές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Με βάση τις νέες τιμές θα υπολογιστούν όλοι οι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα, από τον (μειωμένο) ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβίβασης μέχρι το τεκμήριο της κατοικίας αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Οπως έχει γίνει γνωστό, 15μελής ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη δύσκολη άσκηση της αναπροσαρμογής και ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ενώ την όλη διαδικασία θα συνδράμουν πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων.

Τελευταία φορά που έγινε αναπροσαρμογή τιμών ζώνης έγινε τον Ιούνιο του 2018. Ομως έκτοτε η αγορά έχει αλλάξει δραματικά, κυρίως λόγω του Airbnb και Golden Visa. Ετσι, με βάση το ρεπορτάζ των «Νέων», «υποψήφιες» για αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι:

– Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφουν αύξηση πάνω από 25%. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στο Κέντρο διαμορφώθηκε στα 1.522 ευρώ το τ.μ. στο τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι κατοικίες πωλούνταν προς 1.214 ευρώ το τετραγωνικό.

–Περιοχές των νότιων προαστίων: Η λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει γίνει πόλος έλξης ξένων αλλά και Ελλήνων που επενδύουν στο εγχώριο real estate. Τους τελευταίους μήνες οι τιμές έχουν κάνει άλμα. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής έχει διαμορφωθεί στα 2.553 ευρώ το τ.μ. από 2.313 ευρώ το τ.μ. που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2018.

– Πειραιάς και προάστια Αττικής: Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι αλλά και ο Πειραιάς και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι

– Περιοχές της Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία να δείχνουν αύξηση των τιμών που φθάνει το 28%.

– 3.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης. Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...