695
Μια χαρακτηριστική στιγμή της προεδρίας του Παυλόπουλου: καλοκαίρι 2018 στο Λύρειο Ιδρυμα μετά την τραγωδία στο Μάτι | romfea.gr/CreativeProtagon

Κωδικός «Προκόπης»

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 30 Δεκεμβρίου 2019, 08:50
Μια χαρακτηριστική στιγμή της προεδρίας του Παυλόπουλου: καλοκαίρι 2018 στο Λύρειο Ιδρυμα μετά την τραγωδία στο Μάτι
|romfea.gr/CreativeProtagon

Κωδικός «Προκόπης»

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 30 Δεκεμβρίου 2019, 08:50

Ας πάρουμε τα δεδομένα. Ο Κυριάκος δεν γουστάρει τον Προκόπη. Εξάλλου δεν τον ψήφισε τη προηγούμενη φορά ως απλός βουλευτής, κόντρα στην κεντρική γραμμή του κόμματος του. Στην πολιτική όμως δεν κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, ενίοτε κάνουμε ό,τι χρειαζόμαστε ή αναγκαζόμαστε. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα, παρά τις συνθήκες πλήρους πολιτικής κυριαρχίας που διαθέτει σήμερα ο Κυριάκος, να αναγκαστεί να προτείνει τον Παυλόπουλο ή να τον χρειαστεί για μια δεύτερη θητεία;

Κατά την γνώμη μου όχι, αλλά ποιον ενδιαφέρει η γνώμη μου; Για να τον έχει ο Κυριάκος στον κατάλογο των υποψηφίων και να τον συζητά (παρά την αντιπάθεια του), προφανώς κάποια δυνητική χρησιμότητα διακρίνει στον Προκόπη που εμείς οι υπόλοιποι αδυνατούμε να αντιληφθούμε. Λογικό. Αν στο μυαλό του μέσου πολίτη η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι μια εξίσωση με δυο ή τρεις αγνώστους, στο μυαλό του Πρωθυπουργού μπορεί να είναι με δεκατρείς.

Μπορεί για λόγους εθνικούς να επιλέξει μια κοινή εκλογή Προέδρου με τον Τσίπρα, ο οποίος έχει στυλώσει τα πόδια και δεν συζητά άλλη υποψηφιότητα. Κατά την συριζαϊκή φημολογία, αυτό θα ικανοποιούσε και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Λίαν αμφισβητήσιμο αυτό, καθότι ο πάλαι ποτέ Καραμανλισμός του Παυλόπουλου έχει από καιρό επικαλυφθεί από τον απροκάλυπτο Τσιπρισμό του. Ο Προκόπης δεν ήταν ένας αυτόνομος Πρόεδρος. Ηταν το πολιτειακό συνεταιράκι του Αλέξη.

Αυτό το ξέρουν οι Καραμανλικοί της ΝΔ, που από χρόνια είχαν χάσει την πεποίθηση ότι διαθέτουν έναν «δικό» τους στην Προεδρία. Πρωτίστως όμως το ξέρει ο Κυριάκος. Ενδέχεται να το παραβλέψει, καθώς οι ετερόφωτοι εύκολα αλλάζουν την πηγή από την οποία λαμβάνουν το φως τους. Μια χαρά Πρόεδρος θα ναι και για τον Κυριάκο ο Προκόπης, όπως ήταν και για τον Αλέξη. Αλλά αν ο Μητσοτάκης θα χει να διαλέξει ανάμεσα στην δυσαρέσκεια της Καραμανλικής του πτέρυγας και της Μητσοτακικής ή της απλής Νεοδημοκρατικής, εσείς τι θαρρείτε ότι θα κάνει; Ποιον θα προτιμήσει να δυσαρεστήσει;

Η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών βουλευτών πιστεύει ακράδαντα ότι ο Προκόπης είχε συνεννοηθεί με τον Αλέξη για την υποψηφιότητά του πολύ πριν αυτή ανακοινωθεί επίσημα το 2015. Κοντολογίς, ο Σαμαράς πάλευε να μείνει στην εξουσία, ενώ ο Παυλόπουλος βυσσοδομούσε με τον Τσίπρα για να ρίξουν την κυβέρνηση της ΝΔ. Πώς λέγεται αυτό; Το ξερνάνε χωρίς ενδοιασμό στους διαδρόμους της Βουλής οι Νεοδημοκράτες βουλευτές. Προδοσία της παράταξης.

Αλλά και ως Πρόεδρος, ο Προκόπης δεν ήταν κανένας «υπεράνω». Συμμετείχε στην παρωδία του δημοψηφίσματος του 2015, στρατολογούσε συστηματικά νεοδημοκρατικά στελέχη για να τα προσφέρει στον Αλέξη, υιοθέτησε πλήρως την ασυναρτησία του μεγάλου εχθρού του λαού που ήταν ο Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού, ήταν σε ευθεία συνεννόηση με τον Παπαγγελόπουλο και τις μεθοδεύσεις του, ενώ τηλεφωνούσε συστηματικά σε δημοσιογράφους και εκδότες για να στηρίξει τον εαυτό του και τον Αλέξη, σαν να ήταν κανένας υπάλληλος του γραφείου Τύπου του Μαξίμου. Εφτασε σε σημείο, σε κάποιες εκλογές της ΚΕΔΕ, να παίρνει τηλέφωνο δημάρχους για να τους πείσει να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Λένε πως έχει τη διπλωματική εμπειρία να απαντήσει στους Τούρκους αυτή την κρίσιμη περίοδο. Τον είδαμε τον έμπειρο και μπροστά στον Ερντογάν, όταν έδωσε στον Τούρκο την δυνατότητα να πει τις θέσεις του μέσα στο Προεδρικό σε ζωντανή σύνδεση με Ελλάδα και Τουρκία, για να του απαντήσει στην συνέχεια ο Προκόπης με εκείνο το ανεκδιήγητο «είμαι μη εκτελεστικός Πρόεδρος». Βεβαίως, από τις γιορτές έστελνε αυστηρά μηνύματα στου Τούρκους, αυτό του το αναγνωρίζουμε.

Οσο για την θεωρία που εκπορεύεται εσχάτως από το Προεδρικό ότι ο Προκόπης απέτρεψε τον Αλέξη να μας βγάλει από την Ευρώπη, είναι επιχείρημα για γέλια. Η αποτροπή δεν ήταν ποτέ το φόρτε του Προκόπη. Το απέδειξε από το 2008 που άφησε την Αθήνα να καεί, εγκαινιάζοντας την πρακτική της κρατικής ανοχής απέναντι σε μπαχαλάκηδες που δήθεν εκφράζουν τον «κοινωνικό θυμό». Αν οι Ρουβίκωνες ήταν έντιμοι απέναντι στον εαυτό τους, θα ‘πρεπε να έχουν την φωτογραφία του σε κορνίζα στην κεντρική αίθουσα του ΒΟΧ.

Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο μυαλό του Κυριάκου για υποστηρίξει Παυλόπουλο. Εκτός αν φοβάται πως στην ψηφοφορία κάποιοι Νεοδημοκράτες θα ψηφίσουν Προκόπη αντί για τον δικό του υποψήφιο. Κόβω το κεφάλι μου ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας, αλλά αν παρ’ ελπίδα αποκαλυφθεί κάποια τέτοια υπόγεια συνωμοσία στα έγκατα της κυβερνητικής παράταξης, τότε θα είναι η χρυσή ευκαιρία για τον Κυριάκο. Θα πάει αμέσως –δίχως δική του ευθύνη– σε διπλές εκλογές και θα καθαρίσει οριστικά το παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News