524
Ο Κένεθ Μπράνα-Σαίξπηρ σε σκηνή από την ταινία «All is True» | Sony Pictures Classics

Ο εμβληματικός Κένεθ Μπράνα υποδύεται τον Σαίξπηρ στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 09:00
Ο Κένεθ Μπράνα-Σαίξπηρ σε σκηνή από την ταινία «All is True»
|Sony Pictures Classics

Ο εμβληματικός Κένεθ Μπράνα υποδύεται τον Σαίξπηρ στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 09:00

Ο Κένεθ Μπράνα είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο ταιριαστούς ηθοποιούς που θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν τον κορυφαίο βρετανό συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο 58χρονος Βορειοϊρλανδός λοιπόν, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «All is True», την οποία σκηνοθετεί και στην οποία υποδύεται τον ίδιο τον Σαίξπηρ, εστιάζοντας στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στον ρόλο της κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερης συζύγου του Αν Χάθαγουεϊ, η Τζούντι Ντεντς, ενώ άλλο ένα ηχηρό όνομα προστίθεται στο καστ, εκείνο του Ιαν ΜακΚέλεν, ο οποίος υποδύεται τον δούκα του Σάουθχαμπτον, που σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν αθεράπευτα ερωτευμένος με τον Σαίξπηρ.

Ο Κένεθ Μπράνα και η Τζούντι Ντεντς στο κέντρο του τραπεζιού

Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας του στο Λος Αντζελες και την πιθανότατη συνέχειά της στα Οσκαρ 2019, ο πέντε φορές υποψήφιος για το πολυπόθητο αγαλματίδιο Κένεθ Μπράνα, έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μιλώντας για τη ζωή του, για την τέχνη του, αλλά και για το Brexit.

Από το Μπέλφαστ στην Αγγλία με auto-stop

«Τι να πω για την αγάπη μου για τον Σαίξπηρ… Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι στα 16 μου, ταξίδεψα με auto-stop από το σπίτι μου στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία για να πάω στην Αγγλία, στο χωριό Στράτφορντ του αγαπημένου μου συγγραφέα. Ηταν ένα επικό ταξίδι για μένα, κατά τη διάρκεια του οποίου συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός».

Ο εξαιρετικός Ιαν ΜακΚέλεν υποδύεται τον δούκα του Σάουθαμπτον, που σύμφωνα με αφηγήσεις, ήταν αθεράπευτα ερωτευμένος με τον Σαίξπηρ
Οταν απήγγειλε Σαίξπηρ με τον ΜακΚέλεν

«Ισως η πιο αγαπημένη μου σκηνή από την ταινία, είναι εκείνη στην οποία απαγγέλλω μαζί με τον υπέροχο Ιαν, ένα σονέτο του Σαίξπηρ. Μέσα σε αυτή τη σκηνή συνοψίζεται η υπαρξιακή πάλη ενός ετεροφυλόφιλου οικογενειάρχη που ξαφνικά ανακαλύπτει ότι γοητεύεται και από κάποιον του ιδίου φύλου. Η απαγγελία του ΜακΚέλεν είναι αριστουργηματική. Είμαι σίγουρη ότι θα μαγευόταν και ο ίδιος ο Σαίξπηρ αν τον άκουγε. Ο Ιαν έχει καταπληκτική φωνή, είναι σα να τραγουδά χωρίς μουσική. Τον χάζευα στα γυρίσματα, έμαθα πολλά από εκείνον».

Η τριαντάχρονη φιλία του με την Ντεντς

«Η αγαπημένη μου Τζούντι, υποδύεται τη σύζυγό μου στην ταινία. Ηταν διασκεδαστικό να δουλεύουμε μαζί. Το γεγονός ότι είμαστε φίλοι εδώ και τριάντα χρόνια, έδωσε στις σκηνές μας αυτό το οικογενειακό κλίμα, την απαιτούμενη οικειότητα που πρέπει να έχουν δύο ηθοποιοί όταν υποδύονται το ανδρόγυνο».

Η Τζούντι Ντεντς υποδύεται την κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερη σύζυγο του Σαίξπηρ, Αν Χάθαγουεϊ
Ηταν ή δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο ο Σαίξπηρ

«Διασκεδάζω όταν διαβάζω τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που θέλουν τον Σαίξπηρ να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα ψευδώνυμο, πίσω από το οποίο κρύβονταν διάφοροι άλλοι συγγραφείς. Οσο μεγαλύτερος ο μύθος, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη των μεταγενέστερων να τον απομυθοποιήσουν. Για μένα ο Σαίξπηρ ήταν υπαρκτό πρόσωπο, με σάρκα και οστά, ένας και μοναδικός».

Ο φόβος για το Brexit

«Ακούω όλες τις απόψεις, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και αντικειμενικός. Εκείνο που με ανησυχεί, είναι ότι επικρατεί τεράστια ανασφάλεια, όχι μόνο στους κόλπους της Βρετανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Και ο φόβος δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...