271
O Ρόμπερτ Αλτμάιερ υπήρξε επί χρόνια δεξί χέρι της Μέρκελ. Τώρα αναλαμβάνει έστω προσωρινά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών | DPA

Ο έμπιστος της Μέρκελ που διαδέχεται (προσωρινά) τον Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 13:38
O Ρόμπερτ Αλτμάιερ υπήρξε επί χρόνια δεξί χέρι της Μέρκελ. Τώρα αναλαμβάνει έστω προσωρινά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
|DPA

Ο έμπιστος της Μέρκελ που διαδέχεται (προσωρινά) τον Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 13:38

Ο επιτελάρχης της Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Zeitung και της Ραδιοφωνίας Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), ο προσωρινός διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών,  μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την Ανγκελα Μέρκελ.

Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν δείχνουν να καταλήγουν πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο Αλτμάιερ αναλαμβάνει μεταβατικός υπουργός Οικονομικών προκειμένου να μην υπάρξει κενό ηγεσίας στο υπουργείο μετά τις 24 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να εκλεγεί -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ελληνικό ζήτημα σε μια σειρά από Eurogroup. Με δεδομένη μάλιστα την εκπεφρασμένη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εντός του 2017, ενδεχομένως θα είναι και αυτός που θα πρέπει να πει το τελικό «ναι». Πριν το κάνει αυτός βέβαια ίσως θα έχει τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ…

Ο 59χρονος Πέτερ Αλτμάιερ έχει χαρακτηριστεί από τον Economist ως «ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Βερολίνο», ενώ όπως επισημαίνει το Bloomberg πρόκειται για τον σταθερά φιλοευρωπαίο διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ από το 2013, με σημαντική επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Την Πέμπτη αποχώρησε από το υπουργείο Εργασίας η Αντρέα Νάλες, καθώς ανέλαβε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Μεταβατικά, το χαρτοφυλάκιο ανέλαβε η Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD), υπουργός για θέματα Οικογένειας.

Διαβάστε: «Ελληνες μην ανοίγετε σαμπάνιες που φεύγει ο Σόιμπλε»

Η τρέχουσα κυβέρνηση ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει και τυπικά η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος, όταν και ο Σόιμπλε θα ορκιστεί επίσημα πρόεδρος της γερμανικής βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...