277
H μικρότερη κινητή βιβλιοθήκη της Ιταλίας, όπως την χαρακτήρισε το BBC | Screenshot/Youtube

Ο δάσκαλος που γυρνά την Ιταλία με την κινητή βιβλιοθήκη του

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 11:05
H μικρότερη κινητή βιβλιοθήκη της Ιταλίας, όπως την χαρακτήρισε το BBC
|Screenshot/Youtube

Ο δάσκαλος που γυρνά την Ιταλία με την κινητή βιβλιοθήκη του

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 11:05

Αφιέρωσε πάνω από 40 χρόνια της ζωής του ως δάσκαλος σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Ιταλίας.

Όμως από τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε, ο Αντόνιο ΛαΚάβα δεν έχει πάψει να σκέφτεται τα παιδιά – ειδικά αυτά που δεν έχουν πρόσβαση σε ένα από τα σημαντικότερα αγαθά: τα βιβλία.

Έτσι, ο ΛαΚάβα αποφάσισε να δημιουργήσει μια κινητή βιβλιοθήκη. Για την ακρίβεια, την μικρότερη κινητή βιβλιοθήκη της Ιταλίας, όπως την χαρακτήρισε το BBC.

Κατασκεύασε λοιπόν το «Bibliomotocarro»: ένα τρίκυκλο που έχει τροποποιήσει ώστε να έχει το σχήμα ενός σπιτιού γεμάτου με βιβλία – χωράει περίπου 700.

Η οροφή του είναι φτιαγμένη από κεραμίδια κι έχει και μια καμινάδα.

Και κάθε σαββατοκύριακο, ο πρώην δάσκαλος ξεκινάει από την πόλη του, την Μπασιλικάτα για να γυρίσει όλη την ιταλική επαρχία και να φτάσει μέχρι απομονωμένα χωριουδάκια με μόλις δυο ή τρία παιδιά, προσφέροντας τους το δώρο της γνώσης.

«Η γνώση και η κουλτούρα δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά για όλους», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Τα παιδιά πλέον τον έχουν μάθει και τον περιμένουν στους δρόμους, αγωνιώντας για το επόμενο βιβλίο που θα βγει μέσα από το τρίκυκλο.

«Τα βιβλία εξαφανίζονται στη στιγμή και τα παιδιά αφού τα πάρουν στα χέρια τους κάθονται στην άκρη και τα περιεργάζονται. Δημιουργείται μια μαγική ατμόσφαιρα», τονιζει ο ίδιος, που πιστεύει ακράδαντα πως «ένα παιδί νιώθει πάντα μοναξιά δίχως ένα βιβλίο στα χέρια του».

«Ανησυχώ μήπως η επόμενη γενιά Ιταλών συνηθίσει να μην διαβάζει βιβλία. Δεν θέλω να το δω αυτό να συμβαίνει. Κι αυτό που κάνω έχει αξία, όχι μόνο μορφωτική κι εκπαιδευτική, αλλά και κοινωνική και προπάντων ηθική», καταλήγει με νόημα ο Λακάβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...