570
Από το ροζ χταπόδι δεν κινδυνεύει ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλοι θα τον «ψήσουν στα κάρβουνα» | Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον θα… φαγωθεί σαν «γεμιστή γαλοπούλα»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 19:42
Από το ροζ χταπόδι δεν κινδυνεύει ο Μπόρις Τζόνσον. Αλλοι θα τον «ψήσουν στα κάρβουνα»
|Leon Neal/Pool via REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον θα… φαγωθεί σαν «γεμιστή γαλοπούλα»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2020, 19:42

Με την απώλεια της πολιτικής γοητείας του Μπόρις Τζόνσον, η οποία σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη Βρετανία, καταπιάνονται οι λονδρέζικοι Times, παραδοσιακά συντηρητικων απόψεων εφημερίδα και αναζητούν «νέο ηγέτη για τους Τόρις». Εχει τελειώσει ο «τζονσονισμός» γράφουν, «το νέο έτος πρέπει να φέρει έναν νέο ηγέτη στο Συντηρητικό Κόμμα».

Το λονδρέζικο Μέσο βλέπει «τον πρωθυπουργό εξαντλημένο» και τους βουλευτές του «ξεσηκωμένους» -εναντίον του, βέβαια-, ενώ μυρίζει και την «οσμή του αίματος» στα βουλευτικά έδρανα. Η παράθεση των αποτυχιών του Τζόνσον είναι η λογική συνέπεια έπειτα από τέτοια εισαγωγή και το συμπέρασμα αναπόφευκτο: «Ο ίδιος πρέπει να καταλάβει ότι το 2021 είναι η χρονιά μέσα στην οποία πρέπει να εγκαταλείψει τη σκηνή».

Ετσι και δεν τα μαζέψεις για να αποσυρθείς στη σκιά, θα έρθει η ώρα που θα σε εξαφανίσουν οι ίδιοι οι άνθρωποί σου, λένε οι Times στον πρωθυπουργό, βέβαιοι ότι οι Τόρις θα τον τελειώσουν μόνοι τους: «Ξέρουμε πόσο αδίστακτο είναι το Συντηρητικό Κόμμα με τους ηγέτες που θεωρεί ξοφλημένους». Θα ήταν καλύτερο, λοιπόν, ο Μπόρις να σχεδιάσει από τώρα την έξοδό του.

Οι Times προσδιορίζουν το τέλος της καριέρας του Τζόνσον ως αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας «την άνοιξη ή το καλοκαίρι, του χρόνου».

Θα μπορούσε να είχε μία υπέροχη δεκαετία μπροστά του ύστερα από τον θρίαμβό του τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά από τότε όλα τού πήγαν στραβά. Η Βρετανία (όπως και όλος ο κόσμος) επλήγη από τον κορονοϊό και αντιμετώπισε τη σοβαρότερη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κορονοϊός ήταν η αιτία που αποκαλύφθηκαν όλα τα μειονεκτήματα του Μπόρις. Ο τύπος είναι εύθυμος, άνθρωπος της αιθρίας και όχι της καταιγίδας, καλός για τα εύκολα και όχι για τα δύσκολα, ιδανικός για χαρούμενες ηλιόλουστες στιγμές ξεγνοιασιάς και όχι για τη θλιβερή εποχή της καταμέτρησης των θανάτων από την ίωση. Το στιλ του Μπόρις δεν ταιριάζει με την πανδημία.

Και στα προσωπικά ζητήματά του, όμως, ο Τζόνσον δεν τα πάει καλά λένε τα κουτσομπολιά στην Αγγλία, τα οποία φυσικά μεταφέρονται στις σελίδες των εντύπων και στις οθόνες των κομπιούτερ. Η σχέση του με την Κάρι Σίμοντς δεν είναι εύκολη, ούτε απλή, οι φήμες ότι δεν τα πάνε καλά έχουν θεριέψει.

Οπως σφύριξε στους συντάκτες των Times κάποιος «από τα ανώτερα κλιμάκια των Συντηρητικών», στο κόμμα ήδη τον αποκαλούν «γεμιστή γαλοπούλα που περπατά», υπονοώντας -κατά πώς ερμηνεύουν τον χρησμό οι δημοσιογράφοι- ότι είναι, η καημένη, έτοιμη για τα Χριστούγεννα. Για αυτό το ωραίο τέλος στο γιορταστικό και χορταστικό (για τους άλλους) τραπέζι της παραμονής, δίπλα στον στολισμένο έλατο.

Από αυτήν την ιστορία συνάγεται ότι οι Τόρις μπορεί και να τον «φάνε» τον Μπόρις Τζόνσον ακόμη και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο οι πραγματικοί συνωμότες μέσα στους κόλπους των Συντηρητικών «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για την άνοιξη του 2021.

Οι μνηστήρες του θώκου

Εν τω μεταξύ οι υποψήφιοι για τη διαδοχή παίρνουν θέση στο ζήτημα. Ο ινδικής καταγωγής υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει εξελιχθεί στον δημοφιλέστερο πολιτικό στο Νησί, είπε ότι ο Βρούτος, εφ’ όσον τελικώς υπάρξει, δεν θα αντικαταστήσει τον Καίσαρα. Αλλο θα συμβεί: «Περιμένουμε την ειρήνη να τη φέρει ο Αύγουστος». 

Αυτός ο δεύτερος χρησμός του ρεπορτάζ ερμηνεύεται σαν αναφορά στον Τζέρεμι Χαντ, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, που ήδη έχει προκαλέσει τον Τζόνσον στον αγώνα για την κομματική ηγεσία. Υπάρχει και η εκδοχή ότι οι Τόρις θα ψάξουν να βρουν κάποιον νεότερο ηγέτη, όπως είναι ο Τομ Τάγκεντχατ, ένας πρώην στρατιώτης που μάλιστα υπηρέτησε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Εν ολίγοις, ο «τζονσονισμός» τελείωσε στη Βρετανία προτού καλά καλά γεννηθεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...