489
Ο Ρον Κλέιν με τον Τζο Μπάιντεν σε σύσκεψη για τον Εμπολα, στον Λευκό Οίκο, το 2014 | REUTERS/Larry Downing

Ο Μπάιντεν διόρισε προσωπάρχη του τον Ρον Κλέιν, «τσάρο του Εμπολα» επί Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 11:22
Ο Ρον Κλέιν με τον Τζο Μπάιντεν σε σύσκεψη για τον Εμπολα, στον Λευκό Οίκο, το 2014
|REUTERS/Larry Downing

Ο Μπάιντεν διόρισε προσωπάρχη του τον Ρον Κλέιν, «τσάρο του Εμπολα» επί Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 11:22

Ο Ρον Κλέιν θα είναι ο προσωπάρχης του Τζο Μπάιντεν, δηλαδή το δεξί χέρι του στον Λευκό Οίκο.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε τον παλιό του γνώριμο και στενό συνεργάτη και έμπειρο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος, θεωρείται, μεταξύ άλλων, ικανός να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού.

«Η αξία του Ρον για μένα υπήρξε ανεκτίμητη τα πολλά χρόνια που δουλέψαμε μαζί», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στον 59χρονο Κλέιν, τον άλλοτε προσωπάρχη του αντιπροέδρου Αλ Γκορ και του ίδιου του Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η μακρά και πολυσχιδής εμπειρία του Ρον Κλέιν και η δυνατότητά του να συνεργάζεται με ανθρώπους όλων των πολιτικών οριζόντων είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή με κρίση κι ενώνουμε εκ νέου τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Είναι τιμή για όλη μου τη ζωή να υπηρετήσω τον επόμενο πρόεδρο Μπάιντεν από αυτή τη θέση και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη του», δήλωσε ο Κλέιν.

Την είδηση ότι ο Μπάιντεν επέλεξε τον Κλέιν για το κορυφαίο αξίωμα, αντίστοιχο με αυτό του γενικού γραμματέα της προεδρίας στη Γαλλία, δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα New York Times.

Ο Κλέιν, απόφοιτος της σχολής Νομικής του Χάρβαρντ και συνεργάτης μεγάλης δικηγορικής εταιρείας για αρκετά χρόνια, ήταν εξάλλου το πρόσωπο στο οποίο ο Ομπάμα ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης όταν μαινόταν η επιδημία του Εμπολα, που έπληξε κυρίως τη δυτική Αφρική, το 2014. Η εμπειρία του αυτή του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος του Εμπολα».

Ο Κλέιν είναι το στέλεχος που αναλάμβανε το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας των υποψήφιων των Δημοκρατικών για την προεδρία ενόψει των τηλεοπτικών ντιμπέιτ ήδη από την περίοδο του Μπιλ Κλίντον. Ηταν, επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας δικηγόρων τού τότε υποψήφιου για την προεδρία, Αλ Γκορ, το 2000, στην υπόθεση της επανακαταμέτρησης των ψήφων στη Φλόριντα.

Η συνεργασία του με τον Μπάιντεν ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Από το 2008 έως το 2011, ήταν προσωπάρχης του στον Λευκό Οίκο.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών είναι ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία έχει εκδηλώσει ήδη τους ενδοιασμούς της για τον κεντρώο 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, χαιρέτισε με ενθουσιασμό την ανακοίνωση του διορισμού του από τον Τζο Μπάιντεν.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν τον συνεχάρη λέγοντας ότι «είναι μία εξαιρετική επιλογή για προσωπάρχης. Καταλαβαίνει το μέγεθος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και έχει την εμπειρία να καθοδηγήσει αυτή την κυβέρνηση».

Τα συγχαρητήριά τους έδωσαν επίσης τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ιλχάν Ομάρ και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που ανήκουν στην προοδευτική ομάδα των Δημοκρατικών.

Ακόμα, ο Γουαλίντ Σαχίντ, υπεύθυνος επικοινωνίας της προοδευτικής επιτροπής πολιτικής δράσης, «Δημοκρατικοί για τη Δικαιοσύνη», είπε ότι ο Κλέιν «γνωρίζει και καταλαβαίνει το Δημοκρατικό Κόμμα και έχει μετακινηθεί προς μία πιο προοδευτική κατεύθυνση».

Δείτε τον Κλέιν να μιλά για τον κίνδυνο μιας νέας θανατηφόρας πανδημίας, τον Μάιο του 2019:

Εδώ, παραθέτει τα στοιχεία της πανδημίας και τα λάθη της κυβέρνησης Τραμπ στο ενημερωτικό βίντεο της εκστρατείας Μπάιντεν:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...