418
Η δικαστής Μπάρετ είναι η προσωπική επιλογή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο | EPA/MATT CASHORE / UNIVERSITY OF NOTRE DAME LAW SCHOOL HANDOUT

Η δικαστής Μπάρετ είναι η επιλογή Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 17:46
Η δικαστής Μπάρετ είναι η προσωπική επιλογή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο
|EPA/MATT CASHORE / UNIVERSITY OF NOTRE DAME LAW SCHOOL HANDOUT

Η δικαστής Μπάρετ είναι η επιλογή Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 17:46

Στο πρόσωπο της συντηρητικής δικαστού του ομοσπονδιακού εφετείου Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ  έχει καταλήξει ο Ντόναλντ Τραμπ για την αναπλήρωση της θέσης που χήρεψε μετά τον θάνατο της  Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η απόφασή του θα ερχόταν γρήγορα μετά τον θάνατο της εμβληματικής φιγούρας του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αφορά μια γυναίκα. Είπε μάλιστα ότι έχει καταλήξει στο όνομα που θα προτείνει, αν και συνεργάτες του προειδοποιούσαν ότι πάντα μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Είναι σαφές ότι δεν θέλει να χάσει χρόνο: οι εκλογές πλησιάζουν με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο ίδιος τον Λευκό Οίκο ή να ανατραπούν οι συσχετισμοί στη Γερουσία που έχει τον τελικό λόγο για τον διορισμό – ή να συμβούν και τα δύο.

Τυπικά οι ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν στον Λευκό Οίκο στις 17:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή, ώρα Ελλάδας).

Η διαφαινόμενη επιλογή φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του διορισμού της Μπάρετ από την Γερουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ή στη μεταβατική περίοδο έως την 20 Ιανουαρίου οπότε αρχίζει η νέα προεδρική θητεία.

Η Γερουσία επικυρώνει με απλή πλειοψηφία τον διορισμό των δικαστών που προτείνει ο πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και μετά να προχωρήσει το Σώμα σε ψηφοφορία και, σε περίπτωση νίκης του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021. Επισημαίνουν την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα το 2016 να αρνηθούν να εξετάσουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αντικαταστήσει τον δικαστή Αντονιν Σκαλία αφού πέθανε κατά τη διάρκεια έτους προεδρικών εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν αυτή τη στιγμή πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς. Αν υπάρξει περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο θα δώσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ποια είναι η Εϊμι Μπάρετ

Πιστή καθολική, η 48χρονη και μητέρα επτά παιδιών Μπάρετ ορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Ομοσπονδιακό Εφετείο του Σικάγου το 2017. Παλαιότερα είχε διατελέσει βοηθός του συντηρητικού μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντονιν Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.

Είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Αν περάσει η υποψηφιότητα της, η εκλεκτή του Τραμπ θα δώσει στους συντηρητικούς έναντι των φιλελευθέρων μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...