346
Ο Λι Ερμι ως λοχίας Χάρτμαν στο «Full Metal Jacket» | ΙΜDB

Ο αμερικανικός στρατός βάζει τέλος στα καψόνια των νεοσυλλέκτων

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 21:26
Ο Λι Ερμι ως λοχίας Χάρτμαν στο «Full Metal Jacket»
|ΙΜDB

Ο αμερικανικός στρατός βάζει τέλος στα καψόνια των νεοσυλλέκτων

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 21:26

Οσοι έχουν δει το «Full Metal Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θυμούνται ασφαλώς τον χαρακτήρα του λοχία Χάρτμαν, του φωνακλά εκπαιδευτή των πεζοναυτών, του οποίου ατάκες όπως το «What is your major malfunction?» (Ποια είναι η κύρια δυσλειτουργία σου;) έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου.

Αυτό που έκανε ο Χάρτμαν στην ταινία (τον υποδύθηκε ο ηθοποιός και πρώην στρατιωτικός και ο ίδιος, Λι Ερμι) ήταν το λεγόμενο «shark attack» (επίθεση του καρχαρία), μια γνώριμη παλαιόθεν τακτική των Ενόπλων Δυνάμεων, που «σπάει τον τσαμπουκά» των νεοσύλλεκτων και τους κάνει… βούτυρο στο ψωμί των βαθμοφόρων εκπαιδευτών τους.

Ωστόσο, αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν, καθώς το Επιτελείο Στρατού έβαλε τέλος στα καψόνια, τα υποτιμητικά σχόλια και τις φωνές των ανωτέρων προς τους «ψάρακλες».

Τα καψόνια, όπως ανακοίνωσε το Επιτελείο Στρατού, αντικαθίστανται πλέον από «ομαδικές ασκήσεις που συμβάλλουν στην ομαδική εργασία και την εμπιστοσύνη».

Προφανώς, οι Ενοπλες Δυνάμεις κατάλαβαν ότι με τις φωνές και τα καψόνια δεν χτίζεις εμπιστοσύνη, αλλά… φοβισμένους στρατιώτες και ανέλαβαν να εξανθρωπίσουν τα συστήματα μύησης των νεοσυλλέκτων τους.

Ενας ακόμα λόγος για τον οποίο παύθηκε το «shark attack» ήταν το γεγονός ότι πλέον ο αμερικανικός στρατός αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από φαντάρους επί πληρωμή και όχι από 18χρονους και 19χρονους αμούστακους νεαρούς.

Οπότε, σε ανθρώπους που βγάζουν τα προς το ζην, προφανώς και δεν μπορείς να πουλήσεις «τσαμπουκά».

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της τακτικής αυτής ήταν να καθιερώσουν την κυριαρχία και την εξουσία των βαθμοφόρων χρησιμοποιώντας τον φόβο», δήλωσε ο αρχιλοχίας Ρόμπερτ Φόρτενμπερι, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τη νέα δομή της εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων.

Πλέον, θα ονομάζεται «First 100 Yards» («Οι πρώτες 100 γιάρδες», δηλαδή κάτι σαν «τα πρώτα στρατιωτικά βήματα») και σε αυτήν οι εκπαιδευτές θα διαχειρίζονται διαφορετικά (και πιο ανθρώπινα) τους νεοσύλλεκτους.

«Τακτικές όπως το shark attack προδίδουν την έμφυτη εμπιστοσύνη, όχι μόνο μεταξύ στρατιωτών και συναδέλφων, αλλά και τον κρίσιμο δεσμό εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτές τους», πρόσθεσε ο Φόρτενμπερι.

Στη νέα δομή, οι εκπαιδευτές θα απαιτούν από τους εκπαιδευόμενους να απομνημονεύουν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των μονάδων τους και τους στρατιωτικούς βαθμούς, να διεξάγουν μια απλή αποστολή ανεφοδιασμού και, φυσικά, να περάσουν με επιτυχία το Army Combat Fitness Test, που αξιολογεί τη σωματική τους δύναμη και κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...