591
Ο καθηγητής Κρίστιαν Ντρόστεν | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ντρόστεν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γερμανία, χρειάζονται μέτρα ή λοκντάουν

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 19:39
Ο καθηγητής Κρίστιαν Ντρόστεν
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ντρόστεν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γερμανία, χρειάζονται μέτρα ή λοκντάουν

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 19:39

Η πανδημία, που επιστρέφει απειλητική στη Γερμανία, αλλά βέβαια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύεται ο τελευταίος «πονοκέφαλος» στη θητεία της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει το συντομότερο δυνατό διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προκειμένου να συντονιστούν οι πολιτικές αντιμετώπισης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επανέφερε τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, τα οποία είχαν καταργηθεί πριν από έναν μήνα ενώ η βαυαρική κυβέρνηση κήρυξε το κρατίδιο σε «κατάσταση καταστροφής». Ακόμη περισσότερο, ο καθηγητής Κρίστιαν Ντρόστεν τονίζει ότι ο χειμώνας έρχεται απειλητικός και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων που ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουν ως ένα νέο λοκντάουν.

Στη Βαυαρία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κηρύσσει το κρατίδιο εκ νέου σε «κατάσταση καταστροφής», λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο επιτρέπει συντονισμένη και δομημένη προσέγγιση από όλες τις Αρχές, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο καταστροφής.

Προηγουμένως, το κρατίδιο βρισκόταν σε «κατάσταση καταστροφής» από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 4 Ιουνίου 2021.

Την Τετάρτη ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (μ.ο επτά ημερών) έφθασε στο 395,4, ενώ στην περιφέρεια Ρόταλ-Ιν ξεπέρασε το 1100. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα «η πανδημία να απειλεί τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βαυαρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προειδοποιήσεις για ακόμη 100.000 νεκρούς

Ακόμη μελανότερα χρώματα χρησιμοποίησε στην περιγραφή του ο επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, που τόνισε ότι σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται όλη η Γερμανία.

Ο καθηγητής Ντρόστεν προέβλεψε επιπλέον 100.000 νεκρούς, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, ακόμη και lockdown. (Ως σήμερα οι νεκροί είναι περίπου 97.000).

Μιλώντας στο podcast του δικτύου Βόρειας Γερμανίας NDR, ο Ντρόστεν τόνισε ότι «πρέπει να κλείσουν τα κενά του εμβολιασμού», με τον ιδανικό στόχο να είναι ένας πληθυσμός που θα έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις. Επειδή ωστόσο, παραδέχεται, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε κάτι τέτοιο, πρέπει βραχυπρόθεσμα να συζητηθούν και πάλι μέτρα «τα οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας», όπως ο περιορισμός των επαφών.

«Περιμένω έναν χειμώνα πολύ απαιτητικό με νέα – και το λέω ήρεμα – μέτρα lockdown», είπε ο γερμανός επιστήμονας και εκτίμησε ότι μέτρα όπως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από εσωτερικούς χώρους και διάφορες δραστηριότητες (Κανόνας 2G) δεν αρκούν πλέον για να ανακόψουν την πανδημία, εξαιτίας της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα.

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα με αυστηρότερα μέτρα, με δεδομένη την εμπειρία της Βρετανίας, μπορεί να φθάσουμε και στους 100.000 νεκρούς, συνέχισε ο κ. Ντρόστεν, για να τονίσει ότι αυτό  είναι μια «συντηρητική εκτίμηση».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του (υπηρεσιακού πλέον) υπουργού Υγείας, πιθανότατα ήδη από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα έχουν και πάλι πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως, όπως ίσχυε και έως τις 11 Οκτωβρίου. «Πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιος να μην ελέγχεται για οικονομικούς λόγους», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απόφασή του, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών τους και τον αριθμό των εγκύων που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει πάντως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να ληφθούν ενιαία και συντονισμένα μέτρα. Η ίδια, όπως σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ, βρίσκεται για αυτό σε στενή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με εκπροσώπους της πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Δίκτυο RND η Μέρκελ φέρεται δυσαρεστημένη με τα σχέδια των τριών κομμάτων του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...