178
Ακόμα και αν ο Ντάισελμπλουμ παραιτηθεί από την υπουργική θέση, τυπικά τίποτε δεν τον εμποδίζει να παραμείνει στην προεδρία της Ευρωομάδας | REUTERS/Francois Lenoir

Ντάισελμπλουμ: «Η θητεία μου λήγει τον Ιανουάριο του 2018»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 16:10
Ακόμα και αν ο Ντάισελμπλουμ παραιτηθεί από την υπουργική θέση, τυπικά τίποτε δεν τον εμποδίζει να παραμείνει στην προεδρία της Ευρωομάδας
|REUTERS/Francois Lenoir

Ντάισελμπλουμ: «Η θητεία μου λήγει τον Ιανουάριο του 2018»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 16:10

Τη φημολογία σχετικά με τη θέση του ως επικεφαλής του Eurogroup, μετά το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, στις οποίες οι Εργατικοί καταποντίστηκαν, επιχείρησε να διασκεδάσει ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ολλανδία, αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», επιβεβαίωσε μέσω του εκπροσώπου του, Μισέλ Ρέινς.

Ο ολλανδός υπουργός είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και θα διαρκέσει, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Eurogroup, έως τον Ιανουάριο του 2018.

Ακόμα και αν παραιτηθεί από την υπουργική θέση μετά την πανωλεθρία των Εργατικών, τίποτε δεν τον εμποδίζει να παραμείνει στην προεδρία της Ευρωομάδας.

Στο πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) διευκρινίζεται απλώς: «Οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να εκλέγουν έναν πρόεδρο για δυόμισι χρόνια με την πλειοψηφία των κρατών-μελών».

Ωστόσο μέχρι πρότινος συνηθιζόταν η εκλογή ενός υπουργού Οικονομικών από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ως επικεφαλής του Eurogroup, όπως συνέβη και με τον προκάτοχό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2009-2013), που ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...