621
«Παρακαλώ για ειδικό δικαστήριο, θέατρο, ανοιχτό ή κλειστό, οποιοδήποτε φόρουμ» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Εμπρός λοιπόν | Nikos Libertas / SOOC

Ο Βαρουφάκης θέλει ειδικό δικαστήριο σε… αμφιθέατρο

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 15 Μαρτίου 2017, 11:07
«Παρακαλώ για ειδικό δικαστήριο, θέατρο, ανοιχτό ή κλειστό, οποιοδήποτε φόρουμ» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Εμπρός λοιπόν
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Βαρουφάκης θέλει ειδικό δικαστήριο σε… αμφιθέατρο

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 15 Μαρτίου 2017, 11:07

Στην Ελλάδα ο χρόνος είναι πυκνός. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Νίκος Χατζηνικολάου έγραφε στο Twitter για τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι ενώ θα έπρεπε να κρύβεται δίνει συνεντεύξεις – προφανώς έδινε σε άλλο κανάλι και όχι στο Star που ήταν τότε ο έμπειρος δημοσιογράφος. Δεκατέσσερις μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2017, ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν είχε πρόβλημα να φιλοξενεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο των ειδήσεων του ΑΝΤ1. Είτε δεν πρέπει να κρύβεται πια ο κ. Βαρουφάκης είτε είναι άλλος Χατζηνικολάου. Τέλος πάντων.

Σημασία έχει το σόου. Και σόου θέλει και ο Γιάνης. Το είπε ο άνθρωπος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πάει κατηγορούμενος σε ειδικό δικαστήριο για την «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015 που μας κόστισε μια 80αριά δισ. ευρώ και ένα τρίτο (και πιθανόν και ένα τέταρτο) μνημόνιο: «Τους παρακαλώ να κάνουν ειδικό δικαστήριο. Παρακαλώ για ειδικό δικαστήριο, θέατρο, ανοιχτό ή κλειστό, οποιοδήποτε φόρουμ. Να έρθουν επιτέλους να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και να δούμε ποιος κοτάει και ποιος φοβάται» είπε ο Γιάνης που λογικά θα ονειρεύεται μια σύγχρονη δίκη του Γαλιλαίου αλλά με φοσφοριζέ πουκάμισα.

Στην ανάλυση του κ. Βαρουφάκη υπάρχει ένα σχέδιο. Εναντίον του. Και εναντίον της χώρας βεβαίως, αυτά στον κόσμο του κ. Βαρουφάκη συχνά ταυτίζονται. Αυτό το σχέδιο υπάρχει από το 2010 και την εποχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο δε πρώην συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ακολουθεί την γραμμή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ένα «δόγμα που λέει νυν υπέρ πάντων να πάρουμε τη δόση, να αποφύγουμε την επίσημη χρεοκοπία, ότι είναι καλύτερη μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη στο μέλλον». 

Οταν του επισημαίνουν ότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί προβλήματα στην οικονομία με επιστροφή στην ύφεση και με νέα ζόρια στις τράπεζες, εκείνος λέει ότι αυτό είναι μια από τις δύο «απόψεις». Λες και η πραγματικότητα με τις εκροές καταθέσεων και την αύξηση της προσφυγής των τραπεζών στον ELA είναι απλώς θέμα «άποψης», του τύπου μου αρέσει δεν μου αρέσει αυτή η ταινία.

Αποδίδει δε το πρόβλημα στο ότι «το τρίτο μνημόνιο ήταν σχεδιασμένο για να αποτύχει. Ξέρετε, η μεγάλη μου διαφωνία με τον κ. Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος ήταν όταν μου είπε ότι “Γιάνη, έχουμε την επιλογή μεταξύ του να υπογράψουμε αυτή την απαίσια συμφωνία και το Grexit του κ. Σόιμπλε”. Και τότε του είπα “είναι λάθος αυτό, το τρίτο μνημόνιο που μας φέρνουνε είναι το σχέδιο Σόιμπλε για σταδιακή συρρίκνωση με στόχο να επιλέξουν εκείνοι πότε θα γίνει το Grexit».

Τι δηλαδή έπρεπε να κάνουμε; «Να ζητήσουμε, μικρότερα πλεονάσματα (1,5% στο διηνεκές), να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, να κάνουμε μια αναπτυξιακή τράπεζα και άλλη μία για τα “κακά δάνεια”». Μα εκείνη τη στιγμή; Με κλειστές τις τράπεζες; Και δεν ήξερε ότι το δημοψήφισμα θα κλείσει τις τράπεζες; «Βεβαίως και το ξέραμε» λέει ο Γιάνης. «Μου το είχε πει ο Ντάισελμπλουμ από τις 30 Ιανουαρίου: “Αν επιμένετε σε διαπραγμάτευση, θα σας κλείσουμε τις τράπεζες”». 

Και τότε τι μπορούσαμε να κάνουμε; «Θα μέναμε όσο μπορούσαμε στο ευρώ με ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών», ωραία πράγματα δηλαδή. Και πώς πάμε τώρα στη διαπραγμάτευση; «Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την δραχμή είναι να την φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης» λέει ο κ. Βαρουφάκης  που επιμένει ότι η ρήξη με τους δανειστές θα πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση. Αλλά, λυπάται, δεν θα γίνει έτσι. Εκτιμά ότι ο Τσίπρας θα πει «ναι σε όλα» την τελευταία στιγμή, δηλαδή τον Ιούλιο, όταν τα ταμεία θα έχουν ξεμείνει από ρευστό και η χώρα θα πρέπει να καταβάλει 4 δισ. ευρώ.

Κάπου εκεί ο Νίκος Χατζηνικολάου που προσπαθούσε να αρθρώσει δυο κουβέντες κοινής λογικής για το τι θα κάνουμε αν πηγαίνουμε διαρκώς σε ρήξη, του έδωσε ραντεβού και στον «Ενικό». Γιατί έχουμε φτάσει πια στην εποχή όπου ο κ. Βαρουφάκης δεν κρύβεται. Αν και θα έπρεπε…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...