354
Ο Γουάνγκ Κιοάν ηθελημένα αποχωρίζεται την κόμη του σε κοινή θέα | Υοutube

Γιατί οι νοτιοκορεάτες πολιτικοί ξυρίζουν τα κεφάλια τους

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 18:45
Ο Γουάνγκ Κιοάν ηθελημένα αποχωρίζεται την κόμη του σε κοινή θέα
|Υοutube

Γιατί οι νοτιοκορεάτες πολιτικοί ξυρίζουν τα κεφάλια τους

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 18:45

Είναι αντιστασιακοί μεν, Νοτιοκορεάτες δε. Και σε αυτή τη μακρινή χώρα όποιος προσηλώνεται σε έναν στόχο, στην πολιτική διαμαρτυρία εν προκειμένω, ξυρίζει το κεφάλι του σε ένδειξη αποφασιστικότητας – δεν κάνει «ζυμώσεις» σε αθηναϊκά καφενεία. Το ‘πε εξάλλου και ο Κομφούκιος, το ξύρισμα της κεφαλής επιδεικνύει τη θέληση του διαμαρτυρομένου. Ετσι η Νότια Κορέα απέκτησε μακρά αγωνιστική παράδοση στο εν χρω κούρεμα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας είναι ο τελευταίος πολιτικός που ξύρισε την κεφαλή του δημοσίως, την περασμένη Δευτέρα, έξω από το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, διαμαρτυρόμενος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το θέαμα παρακολούθησαν δημοσιογράφοι και πολίτες, όπως μας πληροφορεί και το BBC.

Η παρόξυνση του αντιπολιτευτικού οίστρου του συντηρητικού Γουάνγκ Κιοάν οφείλεται στο σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί η οικογένεια του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Τσο Κουκ – περί διαφθοράς η καταγγελία. Την περασμένη εβδομάδα είχε προηγηθεί το ξύρισμα δύο άλλων θερμόαιμων κεφαλών, γυναικών βουλευτών του κόμματος του κ. Κιοάν, και για τον ίδιο λόγο (τον κ. Κουκ).

Ιδού ο Γουάνγκ Κιοάν προτού χάσει τα μαλλιά της κεφαλής του λόγω ενασχολήσεώς του με την πολιτική EPA/YONHAP SOUTH KOREA

Ο κ. Κουκ είναι νέος στον υπουργικό θώκο, αλλά οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ο ίδιος ως πανεπιστημιακός διέπραξε ακαδημαϊκή απάτη για να ευνοήσει τη θυγατέρα του να λάβει υποτροφίες και η οικογένειά του οικονομικά εγκλήματα. Μάλιστα αυτή η δεύτερη, η οικογενειακή υπόθεση, βρίσκεται υπό εισαγγελικό έλεγχο.

Η σκανδαλολογία είναι βασικό συστατικό του πολιτικού γίγνεσθαι στη Νότια Κορέα, αφού και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πέσει υπό το βάρος των ψιθύρων. Πάντως η πρώην πρόεδρος Παρκ εκτίει ποινή για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Και στο παρελθόν, πάντως, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 και της δεκαετίας του ’70, όταν τη Νότια Κορέα κυβερνούσε στρατιωτικό καθεστώς, οι αντιφρονούντες συχνά ξύριζαν τα κεφάλια τους ως ένδειξη αντίστασης. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ακτιβιστές και οι πολιτικοί το χρησιμοποίησαν ως τρόπο διαμαρτυρίας.

Πέρσι ορισμένες γυναίκες ξύρισαν τις κεφαλές τους για να καταγγείλουν το φαινόμενο τοποθέτησης συσκευών λήψης βίντεο σε τουαλέτες και αποδυτήρια. Το 2016 περισσότεροι από 900 Νοτιοκορεάτες με ξυρισμένα κεφάλια συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για έναν αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...