225
Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών | Shutterstock

Εγκρίθηκε ακόμη μία ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 15:50
Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών
|Shutterstock

Εγκρίθηκε ακόμη μία ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 15:50

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για τον PD-L1-θετικό μεταστατικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), με ένδειξη για την αντιμετώπιση ενήλικων ασθενών ως αρχική θεραπεία.

Στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού, υπάρχει σήμερα μεγάλο θεραπευτικό κενό, γι΄ αυτό και είναι σημαντικό για ασθενείς και γιατρούς να έχουν στο οπλοστάσιό τους μία τόσο εξελιγμένη θεραπεία, όπως η ατεζολιζουμάμπη (atezolizumab) σε συνδυασμό με nab – πακλιταξέλη (όπως προβλέπεται από την έγκριση του ΕΜΑ).

Οπως δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας – ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Παπαδημητρίου, «η έγκριση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της επιθετικής μορφής της νόσου, που εμφανίζει ταχεία εξέλιξη και μικρότερη συνολική επιβίωση των ασθενών σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου του μαστού».

Ο συγκεκριμένος τύπος αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των καρκίνων του μαστού και είναι πιο συχνός σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, σε σύγκριση με άλλες μορφές της νόσου.

Χαρακτηρίζεται δε από την έλλειψη έκφρασης των υποδοχέων οιστρογόνου, προγεστερόνης και του γονιδίου HER-2.

Η απόφαση του ΕΜΑ βασίστηκε στα δεδομένα της μελέτης φάσης ΙΙΙ «IMpassion130», που κατέδειξε ότι η τεζολιζουμάμπη (atezolizumab) σε συνδυασμό με nab – πακλιταξέλη στον πληθυσμό των ασθενών με PD-L1-θετική νόσο, μείωσε στατιστικά σημαντικά κατά 38% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή θανάτου (PFS) συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία μόνο.

Παράλληλα, έδειξε αριθμητικά σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης (OS) κατά επτά μήνες  (25.0 έναντι 18.0 μήνες).